Колишнього нардепа чотирьох скликань відпустили за 5 млн грн

Вищий антикорупційний суд обрав запобіжний захід колишньому народному депутату Миколі Мартиненку, якого підозрюють в легалізації майна, отриманого злочинним шляхом і хабарництві.

Суд застосував до екснардепа заставу у 4 млн 962 тис. грн, повідомила у четвер Спеціалізована антикорупційна прокуратура.

Рішення суд ухвалив за клопотанням детективів Національного антикорупційного бюро.

Мартиненка зобов’язали:

прибувати до детектива, прокурора, суду за першою вимогою;

повідомляти про зміну місця свого проживання;

утримуватись від спілкування зі свідками у справі;

здати на зберігання до Державної міграційної служби всі свої паспорти для виїзду за кордон. Строк дії обов’язків до 28 вересня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: П’ятирічна справа Насірова рухається до фіналу

У липні НАБУ і САП повідомили Мартиненку про підозру в одержанні 311 тис. хабаря і відмиванні коштів.

За даними слідства, у липні 2014 року Мартиненко отримав від керівництва чеської компанії “SKODA JS a.s.” хабар за просування її інтересів в Україні.

Микола Мартиненко народний депутат чотирьох скликань. У 2014 році обирався від партії “Народний фронт” (№14 у списку, лідер – Арсеній Яценюк). Очолював Комітет з питань Паливно-енергетичного комплексу, ядерної енергетики та ядерної безпеки, був заступником голови фракції.

На виборах у 2012 році потрапив до парламенту за списками “Батьківщина” Юлії Тимошенко. Також очолював комітет у справах ПЕК.

У 2006 і 2007 роках обирався нардепом від блоку “Наша Україна” Віктора Ющенка і “Наша Україна Народна самооборона”. Обидва рази очолював комітет з паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки.

28 липня керівником Спеціалізованої антикорупційної прокуратури призначили детектива НАБУ Олександра Клименка. Конкурс тривав з січня минулого року.

Того ж дня президент Володимир Зеленський підписав указ про призначення Андрія Костіна генеральним прокурором.