Діти з вадами серця: як роблять операції таким пацієнтам в умовах війни (Відео)

Операція

Крім медичного забезпечення, різні організації та підприємства допомагають із харчами, як на кухню, так і просто у подарунок

Битва за життя. Тільки не на передовій, а в лікарні. Хтось з юних пацієнтів мріє стати блогером-мільйонником. Хтось – всесвітньо відомим спортсменом. Та зараз у них єдина мета — змусити битися серце.

8-річний Михайлик зараз у реанімації. Йому щойно зробили вже другу операцію на серці. Мама пригадує: коли розпочалося повномасштабне вторгнення, дуже хвилювалась, бо хірургічне втручання перенесли на невизначений термін.

“Ми планували госпіталізацію на березень місяць, ми проходили обстеження ще у січні, сталися такі події і дуже чекали і хвилювалися, щоб була змога приїхати. Клапан вдалося врятувати, у нас аномалія Ебштейна, так як мені пояснили – це рідкісна вада і вдалося допомогти йому”, – пояснює мама Михайла Людмила.

А от сусід по палаті і ще й тезко – 11-річний Михайло чекає на свою операцію.

“Ми тут недавно і потрапили сюди на зондування, щоб мені шили аорту”, – каже хлопчик.

Мишко в лікарні не байдикує, а йде до своєї мрії – стати блогером-мільйонником.

“Хочу розказувати про якісь ігри, є Ютуб-канал, там цілий один підписник”, – розповідає пацієнт.

Уже три. Поки Мишко набирає обертів на Ютубі – в іншій палаті вже зростає волейболіст.

“Ще не чемпіон, ну медалі є і грамоти є. Одна медаль з першого місця, дві медалі з другого місця і одна третє місце”, – каже Роман.

Тільки от підступна вада серця не дозволила поїхати Роману на ще одні змагання. До того ж не регіональні, а міжнародні – до Польщі.

“Проблема така, що п’ять міліметрів якось там перегородка не зрослося”, – зазначає Роман.

Та це тимчасово, переконаний Роман із мамою. Крім того, що у цій лікарні роблять унікальні операції на серці, батьки та юні пацієнти відзначають турботу медперсоналу і дякують.

“Насправді низький уклін лікарям, медсестрам, санітаркам, всьому персоналу. Дуже гарне ставлення, дуже людяне ставлення і дуже професійне ставлення. Я дуже дякую їм і низько вклоняюся”. – наголошує Валентина.

“Потребує уваги не тільки пацієнт-дитина, а й їх батьки, які мають знати усе про ваду серця і це потребує дуже багато часу. Якщо брати загалом державну допомогу і допомогу волонтерів, то на сьогодні наші пацієнти мають змогу отримати усе необхідне”, – переконує лікар Аркадій.

Крім медичного забезпечення, різні організації та підприємства допомагають із харчами, як на кухню, так і просто у подарунок.

“Те, що виробляємо, тим і допомагаємо, тому хліб та кондитерські вироби довготривалого зберігання такі як печиво там, бублики, пряники”, – розповідає директор фірмової мережі “Київхліб” Ярослав Федоренко.

І такі дарунки позитивно впливають на емоційний стан маленьких пацієнтів. Лікарі кажуть: для їх одужання – це вкрай важливо. Тому самі теж психологічно підтримують малечу.

Софія Норенко, Ігор Костюк, “5 канал”.

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.