Ліван зняв арешт із сирійського судна Laodicea з краденим українським зерном – у МЗС України гостро відреагували

Про арешт Laodicea стало відомо 30 липня

Повномасштабна війна росії проти України

Українська сторона висловила своє “розчарування” рішенням Бейрута

Суд у ліванському Тріполі зняв арешт із сирійського суховантажного судна Laodicea з вкраденим російськими окупантами українським зерном. Відповідне рішення було ухвалено, незважаючи на всі надані докази щодо походження зазначеного вантажу. Про це повідомили у МЗС України.

У зв’язку з цим українська сторона висловила своє “розчарування” рішенням Бейрута, попередивши про можливі наслідки.

Дипломати наголосили, що Київ завжди докладав максимальних зусиль для підтримки продовольчої безпеки Лівану, продовживши експорт аграрної продукції навіть після повномасштабного вторгнення рф.

“Вказане рішення фактично заохочує росію до продовження крадіжок на тимчасово окупованому півдні України з почуттям безкарності. Крім того, таким рішенням Ліван фактично підриває продовольчу безпеку, відштовхуючи Україну як свого надійного партнера. Закликаємо ліванську сторону скасувати рішення про зняття арешту з судна Laodecia та вжити заходів для запобігання подальшим спробам використовувати Ліван для угод з краденими українськими зерновими», — йдеться в оприлюдненій заяві.

Нагадаємо, 1 серпня зранку перше судно із зерном залишило порт України.

Як повідомляв 5.UA, ранком суботи, 23 липня, росія завдала масованого ракетного удару по Одеському морському торговому порту. Обстріляли саме ту частину інфраструктури, де було зерно, підготоване до відправлення на експорт.

Напередодні в Стамбулі були підписані угоди щодо розблокування українських портів та експорту зерна Чорним морем. Було укладено дві дзеркальні угоди в тристоронньому форматі.

Але, як бачимо, росіяни не збираються дотримуватись домовленостей. У МЗС наголосили, що цим обстрілом “путін плюнув в обличчя Ердогану та генсеку ООН”. Адже рашисти вгатили саме в ту частину Одеського порту, де було підготовлене до відправлення зерно.

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.