Кабінет міністрів дозволив продаж антибіотиків за електронним рецептом

Четвер, 21 липня, 17:20

 Давай сюди ще, пожежник направляє струмінь води на пшеницю у вогні неподалік села Велика Костромка Криворізького району на Дніпропетровщині. Ще двоє рятувальників притримують брандспойт. Попереду тракторист проорює лінію вздовж поля, щоб полум’я не перекинулося далі. Того дня росіяни двічі обстріляли ділянку у 200 гектарів.

 У Дніпропетровській області є три гарячі точки Великомихайлівська, Криворізька громади й місто Нікополь, каже військовий на псевдо “Француз”, Рашисти гатять по полях, щойно бачать, що фермери почали збирати урожай. Хочуть, щоб він нікому не дістався. Стріляють із “Градів” у середину поля і по краях.

Агрономи намагаються передусім зібрати пшеницю, бо вона швидше горить. Працюють під обстрілами й уночі.

 Є просто вкриті касетними бомбами поля, каже фермер Олег Куций. Через російські атаки урожай удвічі менший, ніж планували. Ціни на нього смішні. Нині за тонну ячменю дають 500 гривень, а торік ми продавали по 6 тисяч гривень. Пшениця коштує 2 тисячі гривень, але її вартість понад 8 тисяч. Поки що не продаватимемо. Чекатимемо, коли відкриють порти

А в цей час:

64-річний Юрій із села Новоданилівка Запорізької області збирає цеглу від зруйнованої веранди. Його двір обстріляли росіяни. Навколо дому білі плями від фосфорних снарядів.

 Три дні були такі обстріли, що ми не знали, куди діватися, говорить Юрій. Нарахували 24 залпи. Деякі зачепили хату й загорілися. Ці фосфорні зажигалочки не просто висипались, а всі одразу спалахували.

У будинку Юрій із дружиною Аллою прожили 37 років. Переїжджати не збираються. На час обстрілів оселилися в погребі.

 Так живемо п’ять місяців, продовжує Юрій, У селі немає інтернету, електрики, газопостачання. Газові балони нам привозять волонтери. Алла готує на маленькій пічці в літній кухні та ділиться їжею із сусідами. Я допомагаю односельцям зарядити телефони через сонячну батарею. Діти купили.

 Ще гляньте це, 35-річна Світлана Ганночка протягує фотоапарат жінці в рожевій сукні. Та позує на тлі лавандового поля, що за 10 км від російського кордону в селищі Угроїди на Сумщині.

 Це моє поле. Ним заробляю на життя, каже Ганночка. Але через близькість до Росії фотосесії стали рідкістю. Торік відвідувачів було дуже багато. Приїжджали відпочити, зробити знімки, посмакувати лавандовою кавою на світанку. Тепер із гостей лише бджоли.

Попри війну Світлана та її чоловік Віктор Биценко вирішили залишитися вдома та продовжити бізнес.

 Вирощуємо лаванду 10 років. За цей час зрозуміли, що найкраще лише в Україні. Треба допомагати своїм, розповідає Биценко. Багато хто зі знайомих підприємців це усвідомив за кордоном і повернувся додому.

Наша війна має мало спільного з Корейською

У західній пресі мусолиться тема про корейський сценарій в Україні. Суть у тому, щоб визначити умовно сьогоднішню лінію фронту новим кордоном. Аргументи такі: війна стає позиційною, жодна сторона не має сил просунутися достатньо ­далеко, світ утомився від війни, глобальна економіка входить в рецесію через війну і таке інше. Насправді Корейська війна з нашою має мало спільного.

По-перше, ще до війни Корея була розділена по 38-й паралелі окупаційними арміями СРСР та США. По-друге, армії США та Великої Британії, з одного боку, та армії КНР та СРСР, з другого, брали безпосередню участь у війні. І найголовніше мирний договір між двома Кореями так ніколи й не був підписаний.

Відмінність із нашою війною очевидна. Ми безпосередньо воюємо з Росією, а не з якимись Л/ДНР. Із нашого боку у бойових діях не беруть участі жодні іноземні регулярні армії. Лінія фронту не має жодних історичних передумов.

Єдиним можливим сценарієм досягнення миру є тільки поразка Росії. Наша поразка призведе до нових бойових дій росіян, але вже на території інших країн.

Віктор АНДРУСІВ, кандидат політичних наук

Нацбанк визнав реальність

Нацбанк знову молодці і правильно зробили. Я про курс 36,6 грн/$. Зафіксувати курс на локальних хаях однозначно краще, ніж піднімати його поступово наприклад, у травні до 3233 гривень, потім у червні, потім у липні. Це створило б погані очікування й знову сформувало б ті самі множинні курси, на які всі так жалілися.

Тепер, якщо не станеться нічого супернеочікуваного, до кінця року не буде потреби змінювати офіційний курс узагалі. Не буде значних розходжень між офіційним і “ринковим” курсами. Підніми НБУ курс у травні чи червні така проблема виникла б.

Курс на рівні 37 грн/$ включає в себе всі негативні очікування щодо подорожчання долара, підвищення ставок у США та інші чинники повзучої девальвації. Нацбанк просто визнав реальність такою, яка вона є.

Євген ДУБОГРИЗ, фінансовий аналітик

110 українських спортсменів та тренерів убили окупанти, станом на 22 липня. 22 у полоні. Про це повідомив міністр молоді та спорту Вадим Гутцайт

“Росія думає, що може пережити Україну і пережити нас. Але це лише останній із низки російських прорахунків”,

Ллойд ОСТІН, міністр оборони США

На порталі “Дія” можна замовити дублікат документів, які видають органи Державної реєстрації актів цивільного стану. Наприклад, свідоцтва про народження, реєстрацію шлюбу чи його розірвання, смерть. Документи можна замовити і для найближчих родичів.

Із 29 липня українці зможуть подавати документи на отримання чи продовження карти поляка на території Польщі. Раніше це можна було зробити лише в консульських установах за межами країни.

Кабінет міністрів дозволив продаж антибіотиків за електронним рецептом. На тимчасово окупованих територіях ліки продаватимуть без рецепта.

ЕПІГРАМИ

У пеклі московитів так багато,

Бо вхід для них до пекла безборонний,

Що центрвиборчкому, мабуть, варто

Відкрити в пеклі округ закордонний.

* * *

У пеклі всі можливості відкриті

Робити те, що і на цьому світі:

Окремі феесбешні ловкачі

Вербують вже чортів у стукачі.

* * *

Єдинороси в пеклі збираються тайком,

А час би утворити пекельний свій райком.

* * *

Чортиха мудра і сувора мати –

Не випускає чортеня із хати,

Щоб в пеклі від російських вояків

Дитина не навчилась матюків.

Щодня вигулюю собаку в лісосмузі за селом. Недавно натрапив там на дві міни. Дивом лишився живий. Здивований, бо живу в Тернопільській області. У нас тихо, ніяких диверсій не було.

Анатолій СЕМЕНЮК

Вирішила після роботи випити кави. Офіціантка записала моє замовлення й пішла. Через 5 хвилин заявила, що не буде мене обслуговувати, бо на моїй сумці замок у формі літери Z. Я відірвала той замок при ній, бо навіть не помічала його раніше.

Аліна КИСІЛЬ

Знімаю відео для тіктока. Показую, як жінки з пиш­ними формами можуть гарно вдягатися. Говорила російською, бо було багато підписників із РФ. Із початком війни перейшла на українську. Росіяни відсіялися. Тоді звернула увагу, як змінилися коментарі. Люди говорять, що гарна, маю чудовий стиль. Раніше писали, що маю схуднути, бо наче корову ковдрою обмотали.

Ольга ГЛАЗУНОВА

Весь час картала Бога, що посилає нам такі біди. Якось побачила відео, як військовий розповідає, що війна священна й неминуча. Маємо зціпити зуби і стояти до кінця. Тоді зрозуміла, що це не гнів, а наша можливість покінчити з Росією і нарешті жити щасливо. Перестала скиглити. З подругами готуємо солдатам їжу.

Інна ГУЦАЛ, 45 років, учителька, Житомир

Волонтерю, тому періо­дично їжджу в гарячі точки до наших військо­вих. Одна з таких поїздок закінчилася невеликим концертом. Співала українські пісні, а наприкінці виконала свою авторську з подякою військовим. Усі розплакалися.

Анна ЛЕШЕНКО, 35 років, волонтерка, Одеса

7-річний син вирішив заробляти кошти для ЗСУ. Узяв листочок, ручку й коробку для грошей. Біля під’їзду пропонує людям розгадувати головоломки. За це бере гроші. Зароблене я перераховую волонтерам. Навіть не думала, що так можна щось заробити.

Оксана ГАЄНКО, 30 років, косметолог, Вінниця

Майже не їздив у село до діда. Завжди купа справ, а у відпустку в Туреччину або Єгипет. Недавно поїхав забрати діда до себе. Його двір розбив снаряд. Побачив той жах і зрозумів, що найбільше мрію полежати з книжкою в гамаку біля пасіки, як у дитинстві. Стало соромно. Вирішив після війни неодмінно відбудувати хату й подвір’я.

Михайло КОЗАК, підприємець, Київ

Щоб регулярно читати всі матеріали журналу “Країна”, оформіть передплату ОНЛАЙН. Також можна передплатити онлайн на сайті Укрпошти за “ковідну тисячу”