“Ситуація складна, напружена, але повністю контрольована”

“Довгорука сім’я української армії поповнилася. Прибули перші MLRS M270! Вони стануть хорошою компанією для HIMARS на полі бою. Дякую нашим партнерам. Ніякої пощади ворогу!” написав 15 липня ­2022-го у твітері міністр оборони України Олексій Резніков, 56 років.

MLRS Multiple Launch Rocket System це реактивна система залпового вогню. HIMARS High Mobility Artillery Rocket Systems це високомобільна артилерійська ракетна система. Про надання цієї зброї Україні заявили у Вашингтоні 1 червня. Її відмінність від решти артилерійського озброєння далекобійність і точність. Може вражати цілі на відстані сотень кілометрів. Максимальне можливе відхилення до 5 м.

60 українських військових пройшли навчання на HIMARS поза межами країни. Перші установки доправили в Україну в середині червня. Разом із боєприпасами, що мають дальність ураження до 70 км.

Ніякої пощади ворогу!

Із появою HIMARS українські військові почали активно знищувати ворожі склади з технікою, боєприпасами і пальним на тимчасово окупованих територіях. Протягом 28 червня 13 липня влучили в бази з боєкомплектом у Донецьку, Сніжному, Ясинуватій, Макіївці, Іловайську, Шахтарську, Дебальцевому, Харцизьку, Хрестівці, Чистяковому на Донеччині, Луганську, Алчевську, Кадіївці, Попасній, Перевальську, Зимогір’ї, Родаковому, Сватовому на Луганщині, Херсоні, Чорнобаївці, Новій Каховці, Чарівному на Херсонщині, Токмаку й Мелітополі Запорізької області, Снігурівці та Любимівці на Миколаївщині. Підірвали командні пункти в Таврійську на Херсонщині та Ізюмі на Харківщині.

“Один із головних російських агітаторів міноборони Росії Олександр Сладков, який завжди сидить у штабах і зрідка виїжджає для зйомки сюжетів далеко від передової, раптом злякався, пише у фейсбуку журналіст Юрій Бутусов 11 липня. Боїться, що його накриють українські HIMARS разом із черговим центром прийняття рішень. Він написав панічний допис із виділеною жирним фразою: “Коли це бл**ство закінчиться?”

Серед знищеного майна окупантів було багато рідкісної й дорогої військової техніки радіолокаційна станція “Подлет-К1”, самохідна реактивна установка розмінування “Метеорит”, реактивні системи зал­пового вогню.

“Нам вдалося стабілізувати ситуацію. Вона складна, напружена, але повністю контрольована, повідомив 18 липня головнокомандувач Збройних сил України, 49-річний Валерій Залужний, голові Об’єднаного комітету начальників штабів США, 64-річному Марку Міллі. Важливим чинником є вчасне прибуття HIMARS, які завдають прицільних ударів по ворожих пунктах управління, складах зберігання боєприпасів та пального”.

“Ми стали свідками й учасниками історичного зламу: російська мова в Україні вже не сприймається як щось круте, міське, сучасне чи навіть просто нормальне. Це мова минулого, мова травм, маніпуляцій, пропаганди, крові, окупації, насильного зросійщення. Натомість українська мова здобула останній елемент, якого їй не вистачало для повнокровного панування в нашій державі, ореол перемоги. Тепер це мова героїв, спротиву, романтики, гідності і, головне, успіху, сили й перемоги”,

Андрій ЛЮБКА, 34 роки, письменник, написав у фейсбуку 16 липня

16 липня на сцені Закарпатського обласного музично-драматичного театру ім. братів Шерегіїв в Ужгороді актори з Маріуполя зіграли п’єсу про Василя Стуса “Крик нації”. Це був перший виступ представників маріупольського театру з початку повномасштабного вторгнення росіян. Рідну сцену артистів 16 березня окупанти знищили авіабомбою.

17 липня українські військові знайшли на Харківщині документи й топографічні карти ворогів. Виявилося, що частина російських командирів керувалася мапами 1969 року. На них відсутній Салтівський житловий масив Харкова, який збудували на початку 1970-х, зведені тоді ж Трав’янське й Муромське водосховища. Державний кордон між Україною і Росією намальований кульковою ручкою.

18 липня за матеріалами кіберфахівців СБУ суд заарештував три білоруські локомотиви, які використовували для перевезення російських вояків, озброєння, військової техніки й засобів тилового забезпечення до північних кордонів України. Техніку виявили на території Київщини. Її оцінили у понад 70 млн грн.

20 мільярдів кубометрів газу на рік погодився постачати в Європу президент Азербайджану, 60-річний Ільхам Алієв. У Баку 18 липня він із президенткою Єврокомісії Урсулою фон дер Ляєн, 63 роки, підписав Меморандум про стратегічне партнерство в енергетичній галузі. Документ передбачає збільшення постачання газу більш ніж удвічі протягом п’яти років

Щоб регулярно читати всі матеріали журналу “Країна”, оформіть передплату ОНЛАЙН. Також можна передплатити онлайн на сайті Укрпошти за “ковідну тисячу”