“Не вкладається в голові, що людина сидить у Флориді, має свій магазин, але роздає сміття із закликами протистояти США”

Посли Європейського Союзу погодили сьомий пакет антиросійських санкцій. До нього входять заборона купувати російське золото, заморожування активів Сбербанку. Також запровадили обмеження проти 50 олігархів, політиків та пропагандистів

Джейсон РІД, 42 роки, поліцейський, Джексонвіль, США:

 Отримали виклик, що в магазині російських товарів роздають листівки із символікою путінських окупантів. Ми пішли перевірити, що там робиться. Справді, збирали гроші на щось там для російських військових. Не вкладається в голові, що людина сидить у Флориді, має свій магазин, але роздає сміття із закликами протистояти США. Серед квашених огірків і бубликів вони продають книжки й календарики зі Сталіним.

Батько святкував 80-річчя в будинку для старих. Грали на гроші. Весь виграш вирішили переказати в Україну. У Чернігівській області є волонтери зі Штатів. Дід однієї з них живе в сусідній кімнаті з батьком. Тато хотів, щоб за ті кошти допомогли облаштувати побут комусь старшому за 70.

Дружина колекціонує дорогі ляльки. У будинку для них маємо окрему кімнату. Доньці не дозволяли навіть заходити туди без дорослих. Недавно бачу, що мала грається двома. Каже, мама дозволила. Дружина плаче. У новинах побачила кадри з Вінниці і фото вбитих там. Виставила три ляльки на аукціон. Хоче переказати гроші на лікування та протезування поранених.

Весь виграш вирішили переказати в Україну

Фаїна РАТСЕПП, 54 роки, інженерка, Таллінн, Естонія:

 Перестала спілкуватися з рідними сестрами в Росії. Телефонували розповісти про “спецоперацію” й убитих “нацистів” після Бучі. На всі новини про вбитих дітей казали, що це постановка.

Двічі з чоловіком приїжджали до них у гості. Обидва рази йому було некомфортно. Жартували, що він “гальмо” й усі естонці такі. Хоча мій чоловік прекрасно заробляв, чудово жартував і займався спортом. Ми мали тоді дачу та квартиру, дві машини. У сестри чоловік сидів у в’язниці. Ми їм допомагали грішми. Тепер її син пішов убивати й мародерити в Україні.

Не витрачаю енергії на сварки в коментарях. Вирішили з чоловіком, що допомагатимемо трохи вашій армії. Нині там вони захищають і нас також. Я це добре розумію. Чоловікова сестра дуже добра перукарка. Нових клієнтів уже майже не брала, так рідко звільнялося місце. Тепер відстежила, хто з її клієнток виступав за війну й Путіна в коментарях чи постах усім відмовляє.

Племінник пішов убивати й мародерити

Кетрін МАЙСЕРС, 28 років, соціальна працівниця, Лондон, Велика Британія:

 Минулого тижня проводили групу підтримки для жінок, які втек­ли від війни. Були сирійки, українки, афганки. Прийшли дві індуски. Попросили слова. Почали говорити, мовляв, українці самі винні, що провокували Росію, а тепер іще й не капітулюють. Я спочатку розгубилася, а тоді попросила охоронця вивести їх. Не дозволила взяти бутерброди, хоча такого взагалі ніколи не практикуємо. Увечері чоловік казав, що і в індійському магазині овочів власник вивісив прапор Росії і поставив портрет Путіна. Більше туди не ходимо.

Забирали жінку з Чернігова з двома дітьми з автобусної зупинки. Чоловік Діани мобілізувався, але потрапив у полон. Поселили їх у квартирі сестри моєї найкращої подруги. Перед приїздом людей не перевірили, в якому стані житло. Коли приїхали, з’ясувалося, що там не прибирали кілька років. Підлога була завалена коробками з-під піци, бляшанками. Під ліжком діти знайшли пакет, з якого щось розтеклося. Було дуже соромно. Запропонувала їй переїхати до нас. Діана відмовилася. Зранку прийшла сказати, що телефонуватиму у клінінгову компанію, й не повірила очам усе прибрано. Сміття розклала за категоріями, бо не знала, куди виносити. Допомогли їй із роботою в ресторані.

Відмовилася від товарів, виробники яких не пішли з Росії

Чоловік Діани потрапив у полон іще з двома хлопцями. Бойовики тримали їх неподалік Донецька. За одного просили викуп 5 тисяч доларів. Чекаємо, щоб запропонували викупити чоловіка Діани. Її шеф і колеги готові оголошувати збір.

Відмовилася від товарів, виробники яких не пішли з Росії. Хоча б так фінансово докладатимуся до бойкоту. Придумала брати під час великих закупів принаймні один товар з України. Придбала солодощі й соуси.

Щоб регулярно читати всі матеріали журналу “Країна”, оформіть передплату ОНЛАЙН. Також можна передплатити онлайн на сайті Укрпошти за “ковідну тисячу”