Робота у Польщі – не сон, а реальність

Польща близька за духом та культурою країна, до якої часто їдуть наші співвітчизники у пошуках роботи з гідною оплатою. Це можуть бути жінки, чоловіки та навіть студенти на літніх канікулах. Як результат, непогана сума грошей на руках після закінчення робочого періоду та практика польської мови.

Чому українці обирають для роботи саме Польщу?

Існує кілька причин, з яких робота в Польщі українцям до душі. До них можна віднести:

1. Польща сусідня країна, тому будь-якої миті можна зібратися виїхати додому і не витрачати багато часу на дорогу;

2. Висока заробітна плата навіть без кваліфікаційних знань;

3. Можна працювати на сезонних роботах;

4. Високорозвинена європейська країна, яка пропонує великі перспективи (ВНП, ПМП);

5. У цій країні дуже багато міжнародних організацій та фірм, які пропонують місця роботи для іммігрантів;

6. Лояльне ставлення місцевих до українців;

7. Лояльне законодавство, яке передбачає всі можливі ризики;

8. Можливість отримати роботу в того самого роботодавця на наступний робочий термін, якщо вас і самого роботодавця все влаштовує;

9. Порівнюючи з іншими європейськими країнами, низькі ціни на проживання, харчування та транспорт;

10. Деякі роботодавці надають житло своїм працівникам.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як українцям записати дитину до школи в Польщі: інструкція

Чи є “мінуси”?

Не приховуватимемо, деякі роботодавці не проти, щоб їхні працівники працювали понаднормово. Крім того, дискомфорт створює незнання польської мови та деяких правил із законами, що ускладнює адаптаційний період у країні.

Яка зарплата у Польщі?

Не варто забувати, що хоч і Польща – європейська країна, зарплати в ній на порядок нижчі, ніж у Німеччині, Фінляндії, Франції, Англії тощо. Але водночас їхня оплата праці вища за ту, яку пропонують у нашій країні.

Перш ніж поїхати до Польщі на заробітки, варто ознайомитися з приблизною зарплатою. Це буде продуманіший крок, оскільки ви зможете розрахувати свої орієнтовні витрати на проживання у цій країні.

Звичайно, ваша зарплата залежатиме від того, ким ви працюватимете, ваших кваліфікаційних знань та навичок. В середньому оплата праці для українського іммігранта, який приїхав на заробітки, коливається від 500 до 1300 євро. Нижче наведемо кілька прикладів вакансій та їхні зарплати для створення загальної картини:

Далекобійник, логіст від 750 до 1700 євро/міс.;

Економіст, бухгалтер близько 1000 євро/міс.;

Програміст 1750 2000 євро/міс.;

Продавець 500 650 євро/міс.;

Будівельник 650 1000 євро/міс.;

Прибиральниця 450 600 євро/міс.

Чи бувають “лохотрони”?

Часто наші співвітчизники потрапляють на “гачки” шахраїв, які не проти на простих громадянах заробити. Вони обіцяють “золоті гори”, а насправді – не дають нічого, навіть не домовляються з роботодавцями. Відповідно люди приїжджають в іншу країну і залишаються ні з чим.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Паркування у Польщі: що важливо знати українцям

Тому експерти рекомендують перевіряти всю інформацію, перечитувати всі відгуки попередніх клієнтів не тільки на офіційному сайті, а й на форумах та спеціалізованих порталах, перш ніж починати співпрацювати з “горе” агенціями. В іншому разі ви спіймаєте облизня.

Де знайти гідну роботу в Польщі?

Сайт Amountwork.com допоможе знайти варіант відповідно до кваліфікації та навичок. Тут можна розмістити резюме для прискорення пошуку робочого місця. Роботодавці також можуть розмістити актуальну вакансію для якнайшвидшого підбору персоналу.

У Польщі почали роздавати подарункові талони для українців, яким довелося виїхати зі своєї країни після 24 лютого. За ці кошти можна придбати товари в одному з популярних супермаркетів Польщі.