Що має бути в аптечках ЗСУ та як медикаменти доставляють на передову – сюжет (Відео)

Аптечка

Повномасштабна війна росії проти України

Їх відправляти воїнам намагаються мало не щодня

Рятувати життя бійців просто під обстрілами. Це один із численних днів українських медиків, які надають допомогу нашим воїнам на складних ділянках фронту. Свою роботу доводиться виконувати в екстремальних умовах. Усе задля того, аби поранений жив. І щоби це вдалося, потрібні медикаменти, насамперед якісні. Що має бути в аптечці бійця та як в умовах інтенсивних бойових дій ліки везуть на передову, дізнавалася журналістка “5 каналу”.

Одяг, їжа, медикаменти. Волонтерка Оксана показує лише невелику частину того, що є у цьому гуманітарному штабі. Сюди надходить запит від українських бійців на те, що вкрай необхідно передати на фронт. Передусім, це ліки.

“Від госпіталів, що на нулі. Вони там кажуть, що не вистачає. Якщо в нас є, ми тоді пакуємо і передаємо туди”, – каже волонтерка Оксана.

Згори списку – засоби першої медичної допомоги. Усередині мусить бути, зокрема, турнікет, кровоспинний бинт та дезінфектор. Їх комплектують до цих аптечок. А відправляти воїнам намагаються мало не щодня, бо потреба у медикаментах є постійно. Надто там, де тривають інтенсивні бойові дії.

“Під час артилерійських обстрілів починаються пожежі і зазвичай це дуже швидко горить, і знищується”, – запевнила волонтерка “Сойка”.

В одній із кімнат – своєрідна точка видачі. Медикаменти за кількістю та найменуваннями уже упаковані відповідно до потреб конкретного підрозділу. З волонтерського штабу на передову пакунки везуть автівками, дорогою, сповненою ризиками потрапити під ворожий обстріл. Іноді вантаж передають поштою, але тоді відповідальна людина має його забрати і відвезти бійцям. Значно підсилюють медичний фронт саме волонтери. Від них допомогу можна отримати швидше, ніж через офіційні структури.

“Для того, щоб звичайному солдату це все отримати, це потрібно йому звернутися до медика, медик до начальника, начмед робить запит, все йде по інстанціях, інстанціях, інстанціях і дай бог, щоб через місяць-два воно все прийшли хлопцям, а потреба в цьому є тут і зараз”, – додала “Сойка”.

Не з чуток про медичне забезпечення армії знає парамедикиня на псевдонім “Тайра”. Увесь час російсько-української війни вона рятувала поранених бійців і сама наражаючись на небезпеку.

“Волонтери забезпечують тим, чого не вистачає у підрозділах. І це йде мова про підрозділи, що знаходяться на нулі. Фактично в усіх підрозділах не вистачає машин для евакуації. До 60% використовують техніку волонтерську: те, що приганяють машини саме волонтери. Що стосується ТРО, то цей відсоток підходить до 80%. Так само погано зараз з апаратами зовнішньої фіксації. Це те, що збирає поламані кінцівки”, – наголосила парамедик “Тайра”.

Волонтерський рух сформувався в Україні з початком російсько-української війни в 2014 і відтоді лише набрав обертів. У цій організації кажуть, що охочих допомогти стало ще більше, вдалося налгаодити контакти і з волонтерами за кордоном.

“У нас паралельно добіса і трошки друзів, які теж волонтерять, які від інших організацій. Ми всі об’єднані в одне ціле. Якщо там, наприклад, їде в Покровськ або Слов’янськ, Краматорськ, Бахмут, Лозова, Курахово, в нас є багато чого, що ми можемо відгрузити, туди наш друг або подруга доставить”, – підсумував волонтер Тім Златкін.

Лікуючи поранених, медики на фронті і самі ризикують потрапити під ворожі кулі, а волонтери – доправляючи ліки на передову. Але, кажуть, працювати злагоджено, попри небезпеку, означає рятувати життя наших бійців.

Лідія Середюк, Ганка Кудрявцева, “5 канал”

Читайте також: Лікарні в евакуації: як медики з окупованих територій адаптовуються до роботи в Дніпрі

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.