Зірвалася закупівля великої партії коптерів: Стерненко розповів, як ліміт НБУ перешкоджає волонтерству (Відео)

Сергій Стерненко

“Час: Online”

Активіст наголосив: волонтери закуповують майна для ЗСУ на суму часто більшу, аніж 100 тис. за один раз

У програмі “Час: Online” на “5 каналі” ведуча Марія Скібінська та громадський активіст Сергій Стерненко обговорили ситуацію щодо встановлення НБУ щомісячного ліміту на розрахунки за кордоном та наслідки цього.

“Справа в тому, що Нацбанк запровадив обмеження на виведення гривні закордон. Ці обмеження я розумію. Нам потрібно зараз допомагати нашій економіці, яка перебуває у доволі важкому стані у зв’язку зі збройною агресією рф. Але, на жаль, Національний банк України не прорахував, які це матиме наслідки для волонтерів фізичних-осіб. Тому що, волонтери закуповують майна для ЗСУ на суму часто більша, аніж 100 тис. за один раз. Не кажучи про те, що 100 тис. ліміту на один місяць – ну це взагалі ні про що”, – розповів Стерненко.

“Буквально на другий день після запровадження цих лімітів, я вже не зміг придбати дуже важливий дрон для української аеророзвідки. Слава Богу, я його дістав і потім думав, як його оплатити. Але ця проблема існує. Через це зірвалась закупівля у мене, уже великої партії інших коптерів. Знайомі волонтери також повідомляють про проблеми із закупівлями. Нацбанк побачив критику у свою сторону і тиждень тому пообіцяв розробити якийсь механізм для того, щоб це виправити. Але поки що, механізму немає”, – сказав він.

Стерненко також закликав НБУ зняти ліміт безпосередньо для волонтерів.

“Тому, якщо представники будуть дивитись це відео, представники Нацбанку, я дуже прошу не ставити сьогодні палиці в колеса українським волонтерам. Зняти ліміти безпосередньо для волонтерів. За необхідності, щоб волонтери навіть надавали всі підтвердження, що щось, певне майно закуповується для ЗСУ. Тому що, за наявності цих лімітів Нацбанк, на превеликий жаль, допомагаючи українській економіці, іншою рукою допомагає російській армії. Тому що, не забезпечення українського війська – це перевага для російської армії”, – підсумував Стерненко.

Дивіться повний випуск програми: 

Як повідомляв 5.UA, вранці 24 лютого росія розпочала повномасштабну війну проти України. По кількох військових об’єктах у Києві, Харкові та Дніпрі були завдані ракетні удари, а війська рф перейшли кордон під Харковом.

ЗСУ, всі спеціальні та силові служби держави були підняті за тривогою. Ворог почав інтенсивні обстріли підрозділів ЗСУ на сході – українська армія дає відсіч російським військам. В екстреному режимі працює Рада національної безпеки й оборони. Запроваджено воєнний стан. Україна офіційно направила позов проти російської федерації до Міжнародного суду ООН у Гаазі.

Зауважимо, що “друга армія світу” виявилася таким самим фейком, як і всі новини з російського телевізора. Всього за місяць окупаційні війська втратили в Україні більше особового складу і техніки, ніж за 10 років війни в Афганістані. Втрати ворога перевищують також втрати росіян в обох чеченських війнах. Крім того, втрати росії в особовому складі, танках і літаках перевищують розміри деяких інших армій світу. Відомо, що ЗСУ знищили щонайменше 12 російських генералів на передовій.

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.