“Зброї замало” – військовий аналітик розповів, за якої умови Україна зупинить РФ

Україна зможе перехопити ініціативу у війні з Російською Федерацією, якщо отримає ще таку ж кількість зброї, яку вже надали.

Наша країна все ще має занадто мало західної зброї, повідомив “Суспільному” австрійський військовий аналітик Том Купер.

“Україна отримала приблизно чверть того, що, за її словами, їй потрібно для перемоги у війні. Я вважаю, що необхідно ще приблизно стільки ж, скільки ви вже отримали, щоб остаточно зупинити росіян”, сказав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: РФ тягне всі резерви на південь України. Не виключений штурм радник голови МВС

Проблема в тому, що така велика кількість західної зброї ніколи раніше не розгорталася в настільки масштабній та інтенсивній війні.

“Тому деякі зразки мають “дитячі хвороби”. Ви отримуєте нову систему, привозите її на поле бою, все нормально, а потім тестуєте в бою, і раптом виникають проблеми. Як, наприклад, з Panzerhaubitze 2000. Система перезарядки перегрівається або виходить з ладу після того, як ви відстрілюєте понад 100 снарядів на день. А 100 снарядів на артилерійську установку в день для цілей України це просто занадто мало. Україні треба дуже інтенсивно застосовувати артилерію: випустити 150, 200, 300 снарядів. Це швидко зношує обладнання”, додав Купер.

За його даними, Україна має зараз приблизно 8-18 Panzerhaubitze 2000. І принаймні половина з них уже на ремонті чи його потребує.

“Українці пріоритезують напрямки, де застосовувати зброю, скажімо, як зараз на окремих ділянках на Херсонщині. Я навіть сподіваюся, що завдяки цьому ви зможете повернути Херсон у найближчі місяць-два. Але зброї однак замало, і вона надходить занадто повільно. Це насправді абсурдна ситуація. На війні немає часу. Треба швидко досягати своїх цілей, а не думати про те, що у мене ще є час. У вас немає 20 років, щоб вести війну”, підсумував Купер.

Російські окупанти не здатні захопити Запоріжжя або Кривий Ріг. Їх цікавить створення сухопутного коридору до невизнаного Придністров’я.

Росіяни щодня пробують розвинути наступ на Бахмут, але окупувати невеличку частину Луганщини вже майже місяць не можуть.

Росіяни перекидають війська з півночі Донецької області на Запоріжжя і припиняють кампанію з наступу на Слов’янськ.