Верховна Рада закликала визнати російську федерацію державою-терористом

Оленівка

Повномасштабна війна росії проти України

На сайті ВРУ опублікували заяву

Прес-служба апарату Верховної Ради України оприлюднила заяву, де закликала визнати рф державою-терористом та вжити дієвих заходів для її всебічної міжнародної ізоляції. На сайті ВРУ опублікували заяву. Про це повідомляє пресслужба Верховної Ради. 

“У ніч на 29 липня 2022 року російська федерація, вкотре зумисне порушивши фундаментальні принципи міжнародного права, закони та звичаї цивілізованого суспільства, показово вчинила масштабний воєнний злочин, здійснивши спланований терористичний акт у виправній установі в населеному пункті Оленівка Донецької області, де утримуються українські військовополонені, у тому числі  захисники  міста Маріуполя. У результаті цього нелюдського діяння загинули близько 50 людей та більше 130 зазнали поранень”, – мовиться в повідомленні. 

“Масове навмисне вбивство терористичним кремлівським режимом українських військовополонених є цинічним і жорстоким воєнним злочином, який не має строку давності, порушенням принципів та норм міжнародного права, законів і звичаїв ведення війни, зокрема Женевської конвенції про поводження з військовополоненими 1949 року та Додаткового протоколу до Женевських конвенцій від 12 серпня 1949 року, що стосується захисту жертв міжнародних збройних конфліктів, від 8 червня 1977 року, і, зрештою, брутальним паплюженням норм моралі та цивілізаційних здобутків людства”, – наголосили в заяві.

“Завчасно сплановане варварське знищення українських військовополонених в (ред. – тимчасово окупованій) Оленівці – це кривава спроба російської злочинної влади приховати факти тортур і знущань над українськими військовополоненими, розстріли та інші воєнні злочини, здійснені нею на тимчасово окупованій території Донецької області, цинічно звинувативши в скоєному Україну”, – зазначили в повідомленні.

“Воєнний злочин в (ред. – тимчасово окупованій) Оленівці, відповідальність за який повністю несе злочинна російська влада, є частиною політики геноциду, яку російська федерація століттями цілеспрямовано проводить проти Українського народу”, – зауважили в заяві. 

“Зважаючи на викладене, від імені Верховної Ради України звертаємося до світового співтовариства, міжнародних організацій, урядів та парламентів іноземних держав із закликом: рішуче засудити брутальне порушення російською федерацією міжнародного гуманітарного права та вжити всіх можливих заходів з метою проведення неупередженого об’єктивного розслідування зазначеного жахливого злочину та притягнення до відповідальності всіх ідеологів та виконавців російської людожерської політики нищення”, – зазначили в повідомленні. 

“вжити необхідних заходів для примушення російської федерації до виконання положень Женевської конвенції про поводження з військовополоненими 1949 року та інших норм міжнародного гуманітарного права, у тому числі щодо забезпечення вільного доступу до місць утримання українських військовополонених представників Міжнародного Комітету Червоного Хреста, інших міжнародних гуманітарних організацій”, – наголосили в заяві.

“визнати російську федерацію державою-терористом та вжити дієвих заходів для її всебічної міжнародної ізоляції шляхом припинення всіх видів співробітництва з нею та замороження контактів з її представниками на всіх рівнях; посилити санкційний економічний та політичний тиск на державу-агресора – російську федерацію задля підриву її економічної спроможності продовжувати війну проти України та будувати нові імперські загарбницькі плани”, – мовиться в повідомленні.

Як повідомляв 5.UA, вранці 24 лютого росія розпочала повномасштабну війну проти України. По кількох військових об’єктах у Києві, Харкові та Дніпрі були завдані ракетні удари, а війська рф перейшли кордон під Харковом.

ЗСУ, всі спеціальні та силові служби держави були підняті за тривогою. Ворог почав інтенсивні обстріли підрозділів ЗСУ на сході – українська армія дає відсіч російським військам. В екстреному режимі працює Рада національної безпеки й оборони. Запроваджено воєнний стан. Україна офіційно направила позов проти російської федерації до Міжнародного суду ООН у Гаазі.

Зауважимо, що “друга армія світу” виявилася таким самим фейком, як і всі новини з російського телевізора. Всього за місяць окупаційні війська втратили в Україні більше особового складу і техніки, ніж за 10 років війни в Афганістані. Втрати ворога перевищують також втрати росіян в обох чеченських війнах. Крім того, втрати росії в особовому складі, танках і літаках перевищують розміри деяких інших армій світу. Відомо, що ЗСУ знищили щонайменше 12 російських генералів на передовій.

Крім того, Генштаб ЗСУ оприлюднив втрати російських окупантів за 159 днів повномасштабної війни.

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.