Казахстан збільшив свій оборонний бюджет: чи боїться країна нападу московії – сюжет (Відео)

Казахстан прагне постачати нафту до Європи в обхід росії

Казахстан боїться нападу росії. Азійська країна виділяє значно більше грошей на оборону та армію. Офіційний Нур-Султан навіть хоче виробляти ударні безпілотники. У цьому допоможе Туреччина. До того ж, казахстанський президент сипле обіцянками перед європейськими чиновниками. Каже, його країна готова допомогти ЄС нафтою. Але при цьому Касим-Жомарт Токаєв завдячує своїм президентством росії. А його найближчі родичі не поспішають їхати з москви. То чи віддаляється Казахстан від росії, чи таки більше грає на публіку, дізнавався журналіст “5 каналу”.

Казахстан боїться нападу Росії. Принаймні таке стверджує The Wall Street Journal. У своєму матеріалі журналісти посилаються на високопоставленого казахстанського чиновника. Пишуть без імен, але цілком офіційно у цій азійській країні вже взялися за власну безпеку. Казахстан збільшив оборонний бюджет у півтора разу. А президент цієї держави дав публічного ляпаса росії. Відмовився визнавати незалежними окуповані нею українські землі. Причому зробив це на російській території – на так званому економічному форумі у санкт-петербурзі. Пізніше пояснив свою позицію.

“Висловлюючи наш підхід до територіальної цілісності держав, я, звісно, мав на увазі основний принцип Статуту ООН. На мою думку, територіальна цілісність держав має переважати”, – сказав президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв.

А ще у Казахстані заговорили про ядерне роззброєння. Пропонують відмовитися від смертоносних ракет до 2045 року.

“Військовий конфлікт на території України, розмови про повернення ядерних озброєнь та взаємні погрози застосування ядерної зброї змушують нас, як ніколи раніше, задуматися про колективну вразливість людства та про нагальну необхідність заборони та ліквідації цієї смертоносної зброї”, – запевнив міністр закордонних справ Казахстану Мухтар Тлеуберді.

Казахстан прагне постачати нафту до Європи в обхід росії. І тільки-но у Нур-Султані заговорили про це – кремль із відповіддю не забарився. Один із російських судів призупинив роботу трубопроводу, яким і качають казахстанську нафту. Казахстан хоче побудувати нове сполучення через Азербайджан. Президент Касим-Жомарт Токаєв на засіданні уряду назвав це пріоритетом.

“Якщо ми говоримо про повоєнний час, то можливо спрогнозувати, що казахська нафта замість перевантаження у порту Новоросійська, може подаватися через Азербайджан і Грузію з подальшим транспортуванням до Одеси. Україна може стати елементом транспортного маршруту”, – наголосив фахівець Центру економічних і політичних досліджень імені Олександра Разумкова Максим Білявський.

Казахстан пообіцяв допомогу ЄС. Євроспілка відмовляється від нафти з росії. І казахстанське чорне золото європейцям потрібне як ніколи. Але поки що тут без конкретних домовленостей. Як, зрештою, немає істотних просувань із новою нафтовою трубою в обхід росії. А це, до слова, ідея далеко не нова. Про неї у Казахстані говорять вже не один рік.

“Токаєв – це просто виконавець. У нього дружина у Москві. У нього там нерухомість. Бізнес нафтовий сина теж у росії. І уявити собі, що з таким тлом, що ця людина несподівано грає якусь самостійну політику – це просто неможливо”, – повідомив політик із Казахстану, політв’язень Володимир Козлов.

Та попри це у кремлі не раз заявляли про територіальні претензії на казахстанські території. Ідеться щонайменше про три області. Це північ країни, де мешкає багато російськовомовних.

“У росії з Казахстаном дуже суттєва протяжність кордонів. Ми маємо не забувати про залученість Казахстану в інтеграційні проєкти під егідою рф. Ми маємо розуміти, що суттєві економічні та військово-політичні контакти, які країни за результатами 30-ти річя відносин, вони нікуди не зникнуть. І вони не будуть порушені лише за результатами російсько-української війни”, – підсумував політологиня-міжнародниця Віра Константинова.

Сам Касим-Жомарт Токаєв завдячує росіянам своїм президентством. На початку року у Казахстані вибухнули масові протести. Формально через значне підвищення цін на пальне. Але переросли вони в антивладні мітинги. Токаєв оголосив воєнний стан, зосередив у руках ще більше влади і, зрештою, попросив у росії та її сателітів військової допомоги. російських та білоруських армійців перекинули до Казахстану. Протести вони придушили. Як наслідок: сотні вбитих та скалічених мітингарів – і Касим-Жомарт Токаєв залишився у кріслі президента.

Сергій Барбу, “5 канал”

Читайте також: Президент Казахстану на форумі в путіна назвав “днр” та “лнр” квазідержавами та заявив, що не визнає їхньої незалежності 

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.