14 митників, які “не помічали” нафтопродукти Медведчука, постануть перед судом

14 працівників митного поста “Мукачево” Закарпатської митниці постануть перед судом. Вони сприяли незаконному імпорту нафтопродуктів компанії, близької до нардепа Віктора Медведчука.

Через їхні дії держбюджет втратив 35 млрд грн. Працівники Державного бюро розслідувань уже скерували обвинувальні акти до суду, повідомила пресслужба 28 липня.

Слідство встановило, що протягом 2017-2018 років компанія, пов’язана з Медведчуком, імпортувала залізничним та автомобільним транспортом зі Словаччини нафтопродукти угорського походження легкі та середні дистиляти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Медведчуки “відмивали” російські гроші СБУ назвала суму

“Проте у документах зазначалось, що у цистернах знаходиться газовий конденсат, що не є підакцизним товаром. Під час митного оформлення службові особи митниці “не помічали” підміни та розмитнювали легкі, середні дистиляти як газовий конденсат. Це дозволило організаторам ухилитися від сплати акцизного податку та ПДВ на мільйони гривень”, зазначила пресслужба.

Їм загрожує до 5 років позбавлення волі.

У квітні президент Володимир Зеленський повідомив про затримання Медведчука. Спецоперацію провела СБУ. Медведчук переховувався 48 днів. Маскувався у формі ЗСУ. ФСБ планувала вивезти його за кордон. Оксана Марченко втекла до Росії.

Медведчук розповів про схему виведення з державної власності частини магістрального нафтопродуктопроводу “Самара Західний напрямок”. Деталізував роль у схемі п’ятого президента Петра Порошенка, повідомляла СБУ.

У кримінальному провадженні щодо фірми “Інвестиційна компанія “Спорт-Тур”, за допомогою якої Медведчук із Марченко вивели з державної власності земельні ділянки для будівництва котеджу, арештували 413 об’єктів.