Бомбосховищ вистачить лише на 10% населення України – ДСНС

Близько 21 тис. захисних споруд перебувають на обліку надзвичайників.

Їх вистачить для 10% населення України. Про це заявив голова Департаменту організації заходів цивільного захисту Держслужби з надзвичайних ситуацій Віктор Вітовецький на брифінгу, передає Укрінформ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Тренування евакуації зі школярами та перевірка бомбосховищ у Києві школи готуються до навчального року

Говорячи про ті бомбосховища, які є на обліку ДСНС, він зазначив, що “на перший погляд, цифра велика, але цього достатньо для укриття лише близько 10% населення”.

Вітовецький пояснив, що йдеться не про найпростіші укриття, як-от підвали або цокольні приміщення. На обліку надзвичайників перебувають бомбосховища, які забезпечують надійний захист.

Почати навчальний рік очно з першого вересня зможуть лише ті навчальні заклади, які повністю відповідатимуть безпековим вимогам під час воєнного стану. Зокрема, у школах мають бути облаштовані укриття.

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль дав доручення органам місцевого самоврядування та центральним органам виконавчої влади забезпечити організацію навчального процесу в умовах воєнного стану. Йдеться, наприклад, про проведення регулярних навчань з евакуації школярів до бомбосховищ, забезпечення умов для перебування учнів у них, а також створення можливості навчатися в укриттях.

Працівники Державної служби з надзвичайних ситуацій до початку навчального року мають перевірити заклади освіти та їх території на наявність вибухонебезпечних предметів.