Стало відомо, через які причини ЄС зволікає з наданням допомоги Україні

Європейський союз зволікає з наданням допомоги Україні через побоювання газової кризи.

В літній так званий “сонний” період ЄС зіткнеться з новими викликами, оскільки можливе повне відключення російського газу та посилення грошово-кредитної політики ризикують підштовхнути регіон до другої рецесії за два роки, пише “УНІАН” з посиланням на Bloomberg.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЄС може надати Україні ще 500 млн військової допомоги ЗМІ

У травні Європейська комісія також зобов’язалася профінансувати основну частину відбудови України, яка може скласти $750 млрд.

Така пропозиція налякала деякі країни-члени ЄС. Вони побоюються величезних зусиль, необхідних для відновлення країни, і потенційних проблем з корупцією.

Вплив економічних наслідків війни тисне на уряди ЄС, оскільки вони починають турбуватися про ризик ослаблення підтримки Києва в найближчі місяці, особливо якщо енергоресурси стануть дефіцитнішими й дорожчими.

Третина країн-членів попередили, що знадобляться нові заходи для підтримки найбільш уразливих груп усередині самого ЄС, які постраждали від поточної кризи, щоб запобігти їхньому невдоволенню Києвом.

Комісар ЄС з економіки Паоло Джентілоні сказав міністрам під час закритої зустрічі, що національні уряди повинні забезпечити достатньо сильну економічну відповідь на наслідки війни, щоб уникнути ризику втоми серед європейців.

12 липня європейським міністрам вдалося домовитися лише про кредит на 1 млрд євро для України як перший транш більшого пакету макрофінансової допомоги.

Основна ж частина фінансового пакету, який в принципі був схвалений лідерами ЄС у травні, була заблокована через розбіжності між Комісією та Німеччиною щодо того, як структурувати фінансування.

Крім того, кредит у 1,5 млрд, наданий Києву Європейським інвестиційним банком, також залишається заблокованим у механізмі ЄС, оскільки Єврокомісія вимагає більшого обсягу гарантій порівняно зі стандартними операціями банку.

Представник комісії сказав, що ЄС має переконатися, що він може покрити збитки в разі дефолту України.

Джерела Bloomberg вважають, що країни ЄС навряд чи вийдуть з цього глухого кута до того, як Брюссель піде на літні канікули. Усі 27 держав-членів повинні погодитися на умови пакету допомоги.

Європейський Союз розглядає можливість надання Україні п’ятого траншу військової допомоги у 500 млн.

Про це на засіданні комітетів із оборони та зовнішньої політики Європейського парламенту сказав генеральний секретар Європейської служби зовнішніх дій Стефано Санніно.