Відео: силовики викрили ділків, які наживалися на переселенцях

Правоохоронці викрили незаконну схему вимагання коштів із переселенців за надане безплатне житло.

За даними Служби безпеки України (СБУ), схему організували службові особи одного з об’єктів критичної інфраструктури, якому належали гуртожитки, а також рієлтор, який вступив із ними у змову.

Зловмисники вимагали гроші з внутрішніх переселенців за проживання у гуртожитках міста, розміщення в яких насправді було безкоштовним для цієї категорії осіб.

«Вони вимагали щомісячну платню за кімнату в гуртожитку, а у випадку затримок – погрожували виселенням. І це при тому, що всі витрати на проживання людей у цьому місці взяла на себе держава. Тобто для ВПО проживання в гуртожитках було безкоштовним. Суми, які вимагали з людей, залежали від кімнати, в яку їх заселяли, а також від кількості осіб, які там збиралися проживати. У середньому прайс ділків коливався від 1,5 до 4 тисяч гривень за місяць. Пошуком «клієнтів» займалися через особисті контакти та оголошення на інтернет-ресурсах. Незаконно отримані кошти зловмисники розподіляли між собою», – зазначив речник СБУ Артем Дехтяренко.

Правоохоронці кажуть, що загалом встановили причетність учасників злочинної групи до понад 20 фактів вимагання неправомірної вигоди. Серед постраждалих від їхніх дій – сім’ї з маленькими дітьми, а також вагітні жінки, які тікали від російських окупаційних військ зі східних та південних регіонів України.

Вказано, що 11 липня рієлтора затримали «на гарячому» під час чергового отримання неправомірної вигоди – 4000 грн від внутрішньо переміщеної особи за поселення та проживання в гуртожитку.

Наразі фігурантці повідомлено про підозру у прийнятті пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою. Вирішується питання про обрання їй міри запобіжного заходу.

Тривають слідчі дії для встановлення всіх причетних осіб до незаконної схеми, зокрема службових осіб об’єкту критичної інфраструктури для притягнення до відповідальності.

Читайте також

2 липня Нацполіція затримала керівника державного підприємства одного з інститутів Національної академії аграрних наук. Він отримав 135 тисяч грн хабаря від підприємця за здачу в оренду приміщення.

У Миколаєві на хабарі 50 тисяч гривень затримали командира автомобільної роти. Підполковник вимагав від підлеглого солдата «щомісячну винагороду» у сумі 50 тис. грн за нестворення перешкод у службі.

Главі міжрайонної медико-соціальної експертної комісії повідомили про підозру в організації злочинної групи для вимагання хабарів з ветеранів АТО/ООС в обмін на присвоєння групи інвалідності.