Список претендентів: у Британії розпочинається голосування за наступника Джонсона

Сьогодні вдень, 13 липня, депутати-консерватори парламенту Великої Британії мають віддати перші голоси у конкурсі на заміну Бориса Джонсона як лідера торі та прем’єр-міністра країни.

Як пише ВВС, висунення кандидатів було закрито вчора, загалом набралося вісім претендентів. Тепер кожному з них потрібно заручитися максимальною підтримкою колег по партії та набрати 30 голосів у першому турі, щоби продовжити перегони.

Ось список претендентів:

  • Ріші Сунак, ексканцлер Казначейства;
  • Пенні Мордаунт, молодша міністерка торгової політики;
  • Ліз Трасс, голова МЗС;
  • Том Тугендат, голова міжнародного комітету Палати громад;
  • Надхім Захаві, канцлер Казначейства;
  • Кемі Баденох, ексміністерка з питань рівності та місцевого самоврядування;
  • Суелла Браверман, генеральна атторней Англії та Уельсу;
  • Джеремі Гант, ексглава МЗС.

Голосування розпочнеться приблизно о 15:30 за Києвом, результат очікується ближче до 19:00.

Наступні етапи голосування мають відбутися протягом кількох днів: кількість претендентів потрібно скоротити до двох. Після цього близько 160 000 членів Консервативної партії проголосують і оберуть лідера. Очікується, що його ім’я буде оголошено 5 вересня.

Агентство пише, що міністра торгівлі Мордаунт підтримує друга за величиною кількість депутатів-торі, а ексканцлер казначейства Сунак, чия відставка минулого тижня допомогла повалити Джонсона, має найсильнішу підтримку у фракції.

Опівдні, перед початком голосування, Джонсон прийде до парламенту, щоб прозвітувати вперше з того часу, як він оголосив про відставку. Він відмовляється від публічної підтримки будь-якого кандидата у наступники: «Не хотів би знижувати чиїсь шанси своєю підтримкою».

Нагадаємо, 7 липня Борис Джонсон офіційно подав у відставку з поста лідера Консервативної партії та прем’єр-міністра Великої Британії.

До речі, вже відомо про кількох претендентів на прем’єрську посаду: серед них – і сама Ліз Трасс, і нинішній глава оборонного відомства Бен Воллес.

Нагадаємо, посада залишиться за Джонсоном до осені: спочатку консерватори обиратимуть нового главу, а нового прем’єра оберуть на з’їзді партії у жовтні.

Відставці Джонсона передувала ціла низка звільнень міністрів – загалом посади залишили понад півсотні урядовців.