Олег Сенцов відзначає 46-річчя: показуємо архівні фото режисера-захисника

Режисер і колишній політв’язень Кремля Олег Сенцов 13 липня відзначає день народження. Знаменитості, який обороняє Україну від російської навали, сьогодні виповнюється 46 років.

Gazeta.ua зібрала архівні фото сьогоднішнього іменинника.

Сенцов, який родом із Сімферополя, навчався в Київському національному економічному університеті. Відвідував кінематографічні курси в Москві.

2012 року дебютував зі своїм першим повнометражним фільмом “Гамер” на міжнародному фестивалі в Роттердамі. Фільм розповідає про геймерів.У тому ж році картина отримала премію Гільдії кінознавців та кінокритиків на фестивалі “Дух вогню” в Ханти-Мансійську.

2013 року на кінофестивалі в Одесі Сенцов презентував проєкт “Носоріг”. Виграв премію у 25 тис. грн. Робота над цим проєктом була призупинена активною участю режисера в протестах. У лютому 2022 році стримінговий сервіс Netflix придбав права на показ фільму “Носоріг”.

Відтоді, як почався Євромайдан, Сенцов став його активним учасником. А після окупації Росією Криму часто їздив до рідного Сімферополя. Там намагався організувати мітинги “За єдину країну”, також постачав продукти та все необхідне українським військовим, які перебували в Криму.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Том Генкс святкує 66 років: найпопулярніші стрічки з кінозіркою

10 травня 2014 року російська ФСБ затримала у Сімферополі Сенцова, Олександра Кольченка, Геннадія Афанасьєва та Олексія Чирнія. Їх звинуватили в підготовці терактів біля пам’ятника Леніну, меморіалу Вічного вогню та офісів кримських проросійських організацій.

Після цього Сенцова викрали із Криму російські спецслужби й етапували до слідчого ізолятора московської в’язниці Лефортово. Адвокат режисера повідомляв, що до його підзахисного застосовувалися тортури, щоб вибити показання. 25 серпня 2015 року Північно-Кавказький окружний військовий суд РФ засудив режисера до 20 років суворого режиму.

7 вересня 2019 року Сенцова вдалося повернути в рамках обміну між Україною та Російською Федерацією.

Від початку повномасштабного вторгнення країни-агресорки на територію України режисер обороняє українську землю від російських загарбників.

Має трьох дітей: доньок Аліну й Емму та сина Владислава. А днями Сенцов одружився вдруге. Обраницею режисера стала юристка Вероніка Велч. Пара розписалася 5 липня.

17 лютого в український прокат вийшла друга повнометражна картина режисера Олега Сенцова “Носоріг”. За жанром фільм кримінальна драма. Розповідає про життя молодих бандитів в Україні 1990-х. Перший варіант сценарію Олег Сенцов написав 2012-го, ще до того, як його незаконно арештували і ув’язнили в РФ. За 10 років сюжет і повороти сценарію не змінились. У картині присутні сцени насильства, сексу і лайка.

“Носоріг” уже отримав ряд нагород на міжнародних фестивалях. Днями стало відомо, що права на показ картини придбав стрімінговий сервіс Netflix. Фільм став популярним і обговорюваним до виходу. Його згадували як завдяки постаті самого режисера-сценариста Сенцова, нагородам і відзнакам, так і через асоціації з російським фільмом “Брат” та серіалом “Бригада”. Картини також зображають життя криміналітету у 1990-ті. Проте творці стрічки запевняли, що “Носоріг” – зовсім інша історія.