Європа остаточно розірвала співпрацю з росією щодо дослідження Марсу

Європейське космічне агентство (ESA) остаточно припиняє співпрацю з російською державною корпорацією «Роскосмос» щодо програми дослідження планети Марс.

Про це написав у Тwitter генеральний директор агентства Йозеф Ашбахер.

«Рада ЕСА розглянула питання щодо місії ExoMars стосовно марсохода й посадкової платформи, визнавши, що обставини, які призвели до припинення співпраці з «Роскосмосом» – війна в Україні і зумовлені нею санкції – продовжують превалювати», – зазначив він.

У результаті цього, Рада доручила йому офіційно припинити раніше призупинену співпрацю з роскосмосом щодо місії ExoMars, пояснив Ашбахер.

За його словами, інформацію про подальші дії з іншими партнерами, буде оприлюднено на брифінгу для ЗМІ 20 липня.

Нагадаємо, у березні правляча Рада Європейського космічного агентства (ESA) призупинив співпрацю з «Роскосмосом» у рамках місії ExoMars з досліджень на поверхні Марса. Причиною стало повномасштабне вторгнення росії в Україну.

Генеральний директор корпорації «Роскосмос» Дмітрій Рогозін у день заснування НАТО заявив, що Альянс є «головною світовою загрозою» і закликав його членів пам’ятати, що «росія спостерігає за ними з космосу».

Також Рогозін вважає можливим початок третьої світової війни через застосування протисупутникової зброї. Зокрема, удар по супутниках може стати приводом для воєнних дій.