Перший випадок мавпячої віспи підтвердили в Росії

У Російській Федерації підтвердили перший випадок зараження вірусом мавпячої віспи.

Його виявили в молодого чоловіка з Санкт-Петербурга. Про це повідомляє “Радіо Свобода” з посиланням на пресслужбу Росспоживнагляду.

Чоловік приїхав із поїздки країнами Європи. Пацієнт звернувся до лікарні з характерним для мавпячої віспи висипом.

Медики дослідили біоматеріал і підтвердили в нього вірус. Пацієнта ізолювали. Хвороба протікає в легкій формі, загрози життю немає.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні не було випадків мавпячої віспи

“Усіх контактних осіб своєчасно встановили, вони перебувають під медичним наглядом. У разі підтвердження діагнозу їм нададуть усю необхідну медичну допомогу. За рахунок своєчасно розпочатого епідрозслідування можливість подальшого поширення інфекції мінімізована”, йдеться в повідомленні.

Повідомляється також, що російське МОЗ надіслало в регіони методичні рекомендації щодо профілактики, діагностики та лікування віспи мавп.

Мавпяча віспа рідкісне інфекційне захворювання, найбільш поширене у віддалених районах Центральної та Західної Африки, симптомами якого є нудота, температура, висипання, свербіж, а також біль у м’язах. У травні в деяких країнах Європи та США виявили перші випадки зараження мавпячою віспою.

Перший випадок зараження мавпячою віспою підтвердили в Польщі. Усього було близько 10 підозр на захворювання, повідомив міністр охорони здоров’я Польщі Адам Недзельський.

В Україні реєструватимуть випадки мавпячої віспи, але епідеміологічного спалаху боятися не варто. Такий прогноз озвучив головний санітарний лікар Ігор Кузін.

Початкові симптоми: лихоманка, головний біль, м’язові болі, біль у спині, збільшення лімфатичних вузлів, виснаження. Може виникнути висип, який часто починається на обличчі, а потім поширюється на інші частини тіла, зокрема, на геніталії.

Експерти вважають, що молоді люди більше ризикують заразитися чи захворіти на цю недугу, оскільки вони рідше були вакциновані проти віспи, яку подолали у 1980-х.