Путін побоїться оголосити мобілізацію, а скинути його можуть дві групи – експрезидент Польщі

Президент Росії Володимир Путін не наважиться оголосити загальну мобілізацію.

Це може призвести до масових протестів у великих містах, вважає колишній президент Польщі Александер Кваснєвський, передає “Укрінформ”.

Якщо війна триватиме довго, у Росії зростатиме суспільний опір.

“Зараз він відсилає на фронт молодь із Бурятії, Сибіру. Якби була загальна мобілізація, то потрібно мобілізовувати молодь із Москви, Санкт-Петербурга, яка дуже добре знає, що насправді відбувається, маючи доступ до інтернету. Якби Путін захотів провести загальну мобілізацію, то я собі можу уявити демонстрації молодих людей біля Кремля з гаслами “Досить війни”, “Дайте нам жити” і так далі. Але він не зробить цієї помилки”, каже Кваснєвський.

Він не вірить, що західні санкції спричинять суспільні протести у РФ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Парад суверенітетів у Росії” Резніков озвучив три сценарії завершення війни

“Без сумніву, рівень життя в Росії знижується. З іншого боку, ми знаємо росіян. Якщо треба вмирати за батьківщину, то вони можуть піти на такі жертви. Це не типове споживче суспільство, яке дуже цінує комфорт і високий рівень життя. Тому я не дуже вірю, що там найближчим часом можуть статися масові демонстрації”, вважає колишній президент.

Переворот у Росії можуть організувати генералітет і олігархи. Путін вже почав відправляти генералів у відставку, а декого поміщають під домашній арешт.

“Тому в певний момент вони можуть вирішити, що замість того, щоб потрапити до в’язниці, варто завершити цю війну. А це можливо лише після зміни першої особи. Будь-який наступник Путіна, навіть із дуже схожими поглядами, все ж матиме вільні руки і завжди може сказати, що це не моя війна, а тому ми маємо щось із цим зробити”, каже Кваснєвський.

Російські олігархи зазнають колосальних збитків через війну.

“Ці люди звикли до хорошого життя і не готові віддати всі свої статки. Нещодавно прозвучала заява Олега Дерипаски, і це, здається, було перше висловлювання впливового олігарха проти Путіна і війни. У цьому середовищі може виникнути думка: немає сенсу, треба це зупинити, адже всі бізнеси руйнуються, накопичені гроші буде конфісковано або втрачено”, підкреслив він.

Лауреат Нобелівської премії миру, колишній президент Польщі Лех Валенса закликав скоротити населення Росії до 50 млн осіб.

Також варіантом вирішення війни в Україні Валенса запропонував зміни в політичній системі РФ.

“Там живе 60 народів, яких поглинули так само як поглинають українців сьогодні. Ми маємо допомогти цим народам повстати”, заявив Валенса.