Ахметов оголосив про передачу своєї медіа-імперії державі та назвав причину

Рінат Ахметов заявив про «вимушений» вихід його компанії SCM із медійного бізнесу та передачу його на користь держави, тому що не хоче потрапити до списку олігархів.

Про це йдеться у заяві Ахметова на сайті SCM. «Я ухвалив вимушене рішення про вихід моєї інвестиційної компанії SCM із медійного бізнесу. Цього тижня Медіа Група Україна відмовиться на користь держави від усіх ефірних та супутникових телевізійних ліцензій наших каналів та від ліцензій наших друкованих медіа в Україні. Ми також припинимо діяльність онлайн-медіа МДУ», – йдеться у заяві Ахметова.
Він зазначає, що його рішення пов’язане з небажанням бути олігархом.

«Таке рішення продиктоване набранням чинності законом «Про запобігання загрозам національній безпеці, пов’язаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну та політичну вагу в суспільному житті (олігархів)». Як найбільший приватний інвестор в економіку України я неодноразово говорив, що не був, не є і не буду олігархом», – заявив Ахметов. Він поскаржився, що закон визначає дуже короткий термін продажу медіаактивів. В умовах війни знайти за шість місяців інвестора для медіа-активів SCM неможливо, заявив Ахметов. Бізнесмен заявив, що з 2000 року інвестував понад $1,5 млрд. у свій медіахолдинг, тому йому дуже важко приймати рішення про вихід із медійного бізнесу.

Нагадаємо, до складу медіахолдингу Медіа Група Україна входять телеканали Україна, Україна 24, НЛО ТВ, Індіго ТВ, Футбол 1/2/3, регіональний 34 телеканал, оператор супутникового мовлення Xtra TV, ОТТ-платформа OLL.TV, сайт segodnya.ua, Vogue. UA.

Ухвалений Радою закон передбачає одним із критеріїв визначення олігарха наявність медіа-бізнесу.

Ще у травні в Україні мав запрацювати реєстр олігархів з конкретними прізвищами, який доручено було скласти РНБО. Її секретар Данілов виправдовувався, що для цього нема указу президента.

Але про деолігархізацію українській владі нагадала Єврокомісія – у її рішенні щодо надання Україні статусу кандидата на вступ у ЄС є цілий пункт, присвяченій цій темі. Якщо українська влада не проведе деолігархізацію, переговори про вступ до ЄС просто не розпочнуться.