Очікують перше судно: на Запоріжжі колаборанти захопили низку зерносховищ

Окупанти на тимчасово загарбаних територіях Запорізької області продовжують викрадати українське зерно.

Для організації процесу створили так звану Государственную унитарную компантю (“ГУК”), повідомила пресслужба Головного управління української розвідки 11 липня.

“Її діяльність (ГУК. Gazeta.ua) безпосередньо контролює призначений окупантами “керівник регіональної окупаційної адміністрації на Запоріжжі” колаборант Євген Балицький. З метою додатково тиску на місцеве населення Балицький заявив, що жителів можуть поділити на тих хто підтримує РФ та залишаться у своїх домівках, та інших, які мають виїхати з території регіону”, ідеться в повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Туреччині підтвердили, що питання з українським зерном скоро буде вирішено

Для створення дієвої інфраструктури вивезення зерна, колаборанти захопили припортовий елеватор (зерносховище. Gazeta.ua) підприємства “Нова хортиця” у Бердянську, завантажувальний комплекс підприємства “Аскет Шиппінг” у порту Бердянськ. Також елеватори підприємств “Кернел”, “Оптімус” та інших зернотрейдерів, за даними розвідки.

“ГУК” встановила закупівельні ціни на сільгосппродукцію: пшениця фуражна 6 тис. руб., пшениця продовольча 9 тис. руб., ячмінь 7 тис. руб. за 1 тону. Сільгоспвиробників така ціна категорично не влаштовує. Тож вони намагаються не продавати врожай, а зберігати його в сховища. За відсутності вільних сховищ в інших, не пристосованих для цього приміщеннях або навіть на відкритих майданчиках”, додали в ГУР.

За даними розвідки, перше судно під завантаження має прибути 10 липня. 17 липня очікується прибуття судна ZHIBEK ZHOLY, яке вже вивозило крадене зерно з Бердянська.

Російські окупанти четвертий місяць блокують український експорт. 22 млн т зернових лежать у сховищах, Україна не може відправити їх на світовий ринок.

Однак Росія та Туреччина попередньо домовилися про розблокування постачання українського зерна через Чорне море. Але вони не погоджували це з Україною. Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган запропонував допомогти з розмінуванням морського узбережжя біля Одеси та супроводжувати українські судна із зерном.

Україна є великою житницею для країн Близького Сходу та Північної Африки, які залежать від імпорту. Блокування портів Росією призведе до глобальної кризи голоду.