У Швеції відкрилась виставка херсонців – картини вивезли з окупації

У Швеції відкрилася виставка митців з Херсона. Більшість представлених робіт вивезли вже з тимчасово захопленого міста.

В експозиції є картини сімох майстрів. Про це повідомляє “Суспільне”.

Представлені роботи таких митців: Сергія Сєрка, Марії Загурської, Маріанни Таріш, Микити Гришка, Сергія Радіонова, Олександри Паранченко та Костянтина Терещенка.

Всі вони виїхали з Херсона, але у різний час. Після чотирьох місяців з початку повномасштабного вторгнення вони зустрілися у Швеції.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пускова від Javelin і автомати зразка 1928 року у Києві показують виставку про лендліз

“Наша місія як митців вберегти та транслювати українську культуру, а також прославляти наші херсонські землі. Саме тому у нас є можливість показати шведам наші уламки, які ми встигли забрати з собою”, розповів Сєрко.

Крім тих робіт, які вивезли з Херсона, на виставці представлені і такі, що були створені вже закордоном.

“Костянтин Терещенко вивіз свої картини з Херсона, щонайменші роботи, щоб помістити у валізу з одягом. Також вони везли з собою великі малюнки на папері, для чого зробили тубуси з каналізаційних труб і звернувши твори в рулон поклали їх туди. Труби прив’язали до туристичного рюкзака і вирушили у подорож”, пояснив Сергій Сєрко.

З початком повномасштабного вторгнення Росії в Україну українські митці почали створювати багато робіт. У них вони розповідають про війну, про емоції, що переживають, і навіть про переживання цілого народу. Відкривають все більше нових виставок, на яких показують будь-які витвори мистецтва, і в яких кожен може знайти щось для себе чи про себе.

Gazeta.ua розповідає про виставки в Україні, які представили цього тижня.