Канада поверне Німеччині скандальну турбіну для “Північного потоку”

Уряд Канади вирішив повернути Німеччині відремонтовану турбіну для використання в газопроводі “Північного потоку”.

Уже видали відповідне розпорядження, яке робить виняток із санкцій для цієї операції, повідомляє Bloomberg.

“Рішення було ухвалено попри заперечення уряду України, а також великої української діаспори в Канаді, які наголошували, що повернення турбіни підірве режим санкцій”, зазначили в повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Офісі президента розповіли про “ляпас” по РФ й дієвіші санкції

Як додають, влада Німеччини звернулася із закликом до Канади знайти спосіб повернути турбіну для використання в газопроводі, який постачає газ із Росії до ФРН. У Берліні висловлювали побоювання, що Російська Федерація скористається ситуацією для зупинки “Північного потоку”. Це завадить Німеччині заповнити газові резервуари до зими.

У суботу, 9 липня, канадський міністр природних ресурсів Джонатан Вілкінсон заявив, що тимчасовий дозвіл на експорт був виданий після тривалих обговорень з європейськими союзниками, а також з Міжнародним енергетичним агентством.

1 липня стало відомо, що Росія повністю вимкне “Північний потік” через ремонт трубопроводу. З 11 до 21 липня компанія Nord Stream AG тимчасово зупинить обидві нитки газопроводу “Північний потік” для планових профілактичних робіт.

З 16 червня “Північний потік” працював лише на 40% потужності. Скорочення постачання відчули в Німеччині Франції, Італії й Австрії.

За словами керівництва Росії, це пов’язано з технічними проблемами. Нібито через санкції Газпрому не повернули газоперекачувальні апарати компанії Siemens. 20 червня Кремль визнав, що антиросійські санкції остаточно поховають “Північний потік”.

“Північний потік-1” скоротив постачання газу через тривалий ремонт турбіни компресорної станції. Запроваджені проти Газпрому санкції не дозволяють повернути турбіну з канадського підприємства, де проводили її капітальний ремонт, у Європу.

Уряд Німеччини намагається домогтися доправлення турбіни, що застрягла в Канаді, для продовження експлуатації газопроводу. Метою переговорів Єврокомісії та канадського уряду є звільнення необхідного вузла від канадських санкцій.

Якщо Канада ухвалить рішення про виняток із санкційного режиму щодо постачання турбін для газопроводу Nord Stream, Україна звернеться до союзників у Європі.

Київ виступає проти передачі Канадою турбіни російській компанії Газпром для поставок природного газу до Німеччини, оскільки такий крок суперечить санкціям проти Росії, пише Reuters із посиланням на джерело в Міністерстві енергетики та вугільної промисловості України.