Заборонили викладати теорію Дарвіна у школах

В американському містечку Дейтон 10 липня 1925-го почався суд над учителем Джоном Скоупсом відомий як “Мавпячий процес”. Скоупс на своїх лекціях викладав основи теорії еволюції Чарльза Дарвіна.

Учителя Джона Скоупса 5 травня 1925-го заарештували за викладання на уроці біології еволюційної теорії британського вченого. Обурені батьки подали до суду на вчителя. Християнська спілка через суд забороняла в різних штатах вчення про еволюцію. У Теннессі видали Закон Батлера який забороняв розповсюдження вчення. Судовий процес над учителем журналісти називали “мавпячим”. Справа привернула увагу всього світу. Безкоштовно вчителя взявся захищати найвідоміший адвокат того часу Кларенс Дарроу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Книгу про походження видів розкупили за два дні

У липні Дейтон перетворився на велелюдне місто. З усієї країни і з-за кордону приїжджали охочі послухати процес. Д о 21 липня тривав судовий процес. Останнього дня розгляду справи Скоупса суд засідав дві години. Присяжні радилися щодо вироку всього 9 хв. Скоупса визнали винним. Суддя Джон Ролстон визначив йому покарання штраф $100, близько $1400 за сучасним курсом.

Адвокат Скоупса подав апеляцію до Верховного суду штату. Суд відхилив усі пункти скарги, але покарання зменшив до $50. Після процесу Джон Скоупс залишив Дейтон і більше не вчителював. Після “Мавпячого процесу” з 15 штатів тільки 2 – Арканзас і Міссісіпі – заборонили викладання теорії Дарвіна у школах. Закон Батлера у штаті Теннессі проіснував до 1967-го.

1 липня 1858 року британський натураліст Чарльз Дарвін у Лондоні вперше представив свою теорію еволюції. Вона описує розвиток життєвих форм шляхом природного відбору.

Свою теорію еволюції Дарвін сформулював у 1844 році, але не наважувався її опублікувати. Тези суперечили біблійній теорії створення світу. Через півтори року він написав і опублікував книгу “Походження видів шляхом природного відбору, або збереження придатних порід у боротьбі за життя”.