Політолог розповів, чому Литва свідомо пішла на ескалацію з РФ

Литва, обмеживши транзит товарів до російського Калінінграду, свідомо пішла на ескалацію.

Так сталося, бо російського диктатора Володимира Путіна ніхто більше не боїться, заявив політолог і публіцист Андрій Піонтковський у інтерв’ю журналістці Олені Трибушній.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росія погрожує Литві та ЄС “жорсткими заходами” найближчими днями

“Візьміть литовців вони ж формально виконують рішення про запровадженні санкції. Але ніхто ж їх не змушував ось так інтерпретувати це рішення. Що не можна навіть з одного регіону Росії в інший перевозити санкційні товари через литовську територію. Погодьтеся, вони свідомо пішли на таку ескалацію”, сказав він.

За словами Піонтковського, це відображає нову тенденцію, “бо Путіна вже ніхто не боїться”.

З 18 червня Литва частково заблокувала доступ Російської Федерації до Калінінградської області, зокрема забороною залізничного транзиту низки товарів через санкції ЄС.

Калінінград є західним форпостом Росії, затиснутим між країнами-членами НАТО. Литва – найкоротший шлях з материкової частини Росії в її Калінінградський ексклав. Він розташований між Литвою та Польщею на східному узбережжі Балтійського моря. Очільник комісії Ради Федерації із захисту держсуверенітету РФ Андрій Климов звинуватив у транспортній блокаді Калінінграда НАТО. Він заявив, що під ударом тепер перебуває весь військово-політичний блок.

Також за словами Климова, “нахабна витівка Вільнюса скасовує для Кремля членство Литви в ЄС”.

Російська Федерація допускає воєнне зіткнення з Литвою через санкції щодо Калінінграду. У Москві заявили, що таким чином хочуть забезпечити “цілісність своєї території”.