Кредити за знищене під час війни майно заморозять або спишуть

Верховна рада у першому читанні ухвалила законопроект про списання боргів за кредитом на майно, знищене під час війни.

Документ №7441-1 підтримали 283 депутати. Про це повідомив народний депутат Ярослав Железняк у Telegram.

Згідно з проектом, фізособи-позичальники за наявності підтверджуючих документів можуть отримати у кредитора призупинення платежів по кредиту.

Це стосується кредитів на рухоме/нерухоме майно, яке через війну опинилося на тимчасово окупованій території чи на території активних бойових дій, а також пошкоджене або знищене внаслідок воєнних дій.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Колекторам заборонили вимагати борги під час війни – але не в усіх

Замороження кредиту (виплата основної суми кредиту, відсотків, комісій та інших платежів) для позичальників відбувається до моменту отримання позичальником державної компенсації за майно.

На списання заборгованості мають право позичальники, у яких:

– загальна площа знищеного майна, на яке взятий кредит, не перевищує для квартири 140 кв м, для житлового будинку – 250 кв м, та яке є єдиним місцем проживання сім’ї позичальника, або знищений єдиний автомобіль, робочий об’єм двигуна якого не перевищує 2500 см;
– станом на 23 лютого 2022 року відсутня прострочена заборгованість за таким договором;
– метою отримання кредиту згідно договору є придбання, реконструкція чи будівництво такого нерухомого майна, або придбання такого автомобіля.

Кредитор у такому випадку отримує право на компенсацію від держави. Термін для подачі заявок – період дії в Україні воєнного стану плюс 3 місяці після дня його припинення.

Парламент ухвалив законопроєкт, який пропонує звільнити військових від стягнення боргів зі споживчого кредитування на період дії воєнного та надзвичайного стану. У цьому законопроєкті кредиторам і колекторам пропонують заборонити стягувати борги з військових та їхніх родин.