Чи загрожує Україні голод через війну: експерт пояснив, що очікує українців

Україні не загрожує голод, тому що однієї-двох областей достатньо, щоб прогодувати всю країну. Але війна вплине на продовольчу безпеку українців люди стануть біднішими і будуть дозволяти собі менше. Про це в інтерв’ю Gazeta.ua розповів Олег Нів’євський, голова Центру досліджень продовольства та землекористування Київської школи економіки, експерт із земельних питань та аграрної економіки.

“У нас території однієї-двох областей достатньо, щоб прогодувати всю Україну. Якщо штучно голоду не роблять, то ніколи його б не було. Було тільки два-три епізоди, але це зробили руками “товаріщей” з Росії”, говорить Нів’євський.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відставка Джонсона: що зміниться для України

Втім, через війну люди стануть вдвічі біднішими і це відіб’ється на продовольчій безпеці українців, говорить експерт.

“Продовольча безпека складається з двох компонентів. Перший наявність продовольства в країні, другий це доходи населення, які дозволяють купити. Якщо з доступністю у нас проблем немає, то з доходами є. Економіка скоротиться у два рази до кінця року. Тобто станемо біднішими у два рази. Зараз рахуємо індекс продовольчої доступності він враховує ціни в Україні і доходи споживачів. Індекс впав на 40 відсотків. Зарплати вистачає на меншу кількість продовольства. В цьому плані ситуація із продовольчою безпекою погіршилася. Але це не означає, що вона катострофічна”, каже Нів’євський.

У травні країна-агресорка Російська Федерація могла незаконно вивезти з тимчасово окупованих територій України понад 180 тис. т українського зерна вартістю понад 2 млрд грн, з’ясували журналісти.

У квітні росіяни намагалися продати крадене в Україні зерно в Єгипті. За запитом України 4 липня Туреччина затримала корабель із краденим зерном. Згодом судно відпустили.