У Сіверськодонецьку розікрали все. В місті гуманітарна катастрофа – Гайдай

Тимчасово захоплений Сіверськодонецьк Луганської області на межі гуманітарної катастрофи.

Росіяни мародерствують майно містян. Про це повідомив голова Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай у Telegram.

“Переселенці дізнаються про те, що повертатися нікуди, від сусідів, яких депортували росіяни. Або від тих, хто раніше виїхав на окуповану територію. А зараз навідалися в рідні міста та села”, пише він.

Зазначає, що в Сіверськодонецьку зруйновано чи пошкоджено 80% житла. Деякі люди намагаються повернутися за речами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Вся лінія фронту під обстрілами” Кириленко

“Але віддавши круглу суму нелегальному перевізнику, знаходять хай і вцілілу, але пусту квартиру. Зайшовши в місто, росіяни спочатку депортували частину місцевого населення, позабирали ключі, а потім почали грабувати все підряд. Під’їжджають до багатоповерхівок на вантажівках. Якщо добрі меблі, то виносять й їх. Мова вже не йде лише про побутову техніку”, каже Гайдай.

Місто перебуває на межі гуманітарної катастрофи. Відсутні централізоване водопостачання, газопостачання, електропостачання.

З кінця лютого окупанти обстрілювали об’єкти критичної інфраструктури, знищили їх майже вщент.

“Відремонтувати вони нічого не зможуть. Бо навіть в мирний час такий обсяг відновлень можна зробити за півроку-рік. При наявності матеріалів і кваліфікованих робітників. Ні того, ні іншого в росіян нема”, каже він.

Гайдай додає, що велика проблема із каналізацією. Очисні споруди не працюють, як і насосні станції. Стоки накопичуються.

“Додайте до цього температуру повітря, яка зараз на подвір’ї. А ще сморід від померлих тих, кого поховали у дворах. Сіверськодонецьк очікує гуманітарна катастрофа”, підкреслив.

У тимчасово захопленому окупантами Сіверськодонецьку Луганської області залишаються майже 8 тис. жителів. Декого з них депортували на окуповані території. Окупанти оголосили полювання на проукраїнське населення. У їхніх оселях мародерствують під виглядом обшуків. В місті з’явилися партизани. Вони розклеїли листівки-послання до російських окупантів.