“Вразимо світ темпами” – в ОП розповіли, коли Україна вступить в ЄС

Заступник керівника Офіса президента Ігор Жовква заявив, що Україна здивує світ темпами вступу до Європейського Союзу.

Водночас точної дати приєднання до блоку він не назвав. Про це йдеться в його інтерв’ю ТСН.

За його словами, з моменту подачі заявки на членство в ЄС президент України Володимир Зеленський постійно проводив переговори з лідерами, приймав їх в Україні та наводив аргументи, чому нам потрібен статус кандидата.

Він наголосив, що глава держави оперував фактами, зокрема, про те, як проводяться реформи. Саме тому Жовква заявив, що сім рекомендації ЄС “не є невиконуваними”.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Скільки ЄС виділить грошей на відбудову України Bloomberg

“Не можна сказати, що ми просто скористалися шансом, чи, як я чую, що нам пощастило, чи ми застрибнули в потяг, як ви кажете”, зазначив він, додавши, що президент із командою, ОП та урядом постійно працювали над цим питанням.

“У нас дійсно ще є важлива робота попереду. Але вже сьогодні наш статус та прогрес зафіксовані, і це початок шляху. Коли буде членство? Я ніколи не відповідаю на такі запитання конкретними датами, бо існує багато факторів. Безумовно, Україна готова й далі рухатися такими ж рекордними темпами до наступних етапів”, підкреслив заступник голови ОП.

За його словами, наступний етап це початок переговорів про вступ, над якими треба працювати. Угода про членство України відкриється, коли будуть виконані всі надані рекомендації.

“Але ми точно вразимо світ нашими темпами вступу до ЄС”, додав Жовква.

23 червня на саміті у Брюсселі всі 27 країн-членів ЄС ухвалили рішення надати Україні та Молдові статус кандидатів на вступ до блоку.

В українському уряді заявили про виконання всіх рекомендацій Європейської комісії до кінця року. Серед вимог ЄС − призначення директора Національного антикорупційного бюро і керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

Президент Володимир Зеленський з головою Верховної Ради Русланом Стефанчуком та прем’єр-міністром Денисом Шмигалем підписали спільну заяву про єдність на шляху до членства у Європейському Союзі.