Шевченко романтичний і мотивуючий – показали цифрову колекцію памʼятників митцю

Національний музей Тараса Шевченка збирає цифрову колекцію фото памʼятників українському письменнику.

Серед них статуї в Україні та за кордоном. Колекцію можна переглянути онлайн на сайті музею.

Цифрова збірка нараховує вже 380 обʼєктів. Представлені памʼятники з різних регіонів України, в тому числі і з тимчасово захоплених територій. Це, наприклад, статуї в Житомирській, Запорізькій, Донецькій, Івано-Франківській та інших областях.

Кожне зображення має детальне пояснення. Розповідають про рік створення памʼятників, їхню назву, скульпторів та інше.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Шукають “мапу пригод Шевченка” у київському музеї відновили програму для дітей

У колекції можна знайти також фото памʼятників, що розташовані за кордоном: в Австралії, Бразилії, Грузії, Данії, Канаді, Латвії, Португалії тощо.

Окремо є розділ з фото памʼятників Шевченку, які зробили з 24 лютого 2022 року, тобто з початку повномасштабного вторгнення. Серед них Тарас Григорович у шапці Олега Псюка, соліста гурту KALUSH, та памʼятник у Харкові, який обкладали мішками з піском для захисту.

Національний музей Тараса Шевченка в Києві створено на базі колишньої Галереї картин Тараса Шевченка в Харкові та Центрального державного музею Тараса Шевченка в Києві 1949 року.

Колекція музею складається з унікальних цінностей: оригіналів малярських робіт Шевченка, документів про його життя та творчість, рукописних списків його поезій, рідкісних фотографій поета і його друзів та іншого. У 24 залах розміщені понад 4 тис. експонатів.

Розташований на бульв. Тараса Шевченка, 12.