Військові кораблі Китаю та РФ увійшли в прилеглі води Японії

Китайський військовий корабель проплив поблизу спірних із Японією островів у Східно-Китайському морі.

Токіо висловив Пекіну офіційний протест, повідомляє Japan Today. У Японії острови називають Сенкаку, а в Китаї відповідно Дяоюйдао.

“Ми висловили серйозну стурбованість і протест китайській стороні дипломатичним шляхом. Закликаємо Пекін не допустити повторення подібних інцидентів”, заявив заступник головного секретаря японського уряду Сейдзі Кіхара.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україні не потрібно зараз боятися Китаю Буданов

Японські офіційні особи регулярно протестують проти присутності кораблів китайської берегової охорони у водах поблизу островів. Фрегат повітряно-морських сил Китаю був помічений у прилеглих водах Японії на північний захід від одного з контрольованих Токіо островів.

У понеділок в прилеглих водах спірних островів був помічений також і російський військовий корабель. Прилеглими водами в міжнародному морському праві заведено вважати 12-мильну смугу, яка простягається за межі територіальних вод.

Китай підтримує Росію у повномасштабному вторгненні до України. Підтримка зберігається, попри заяви Пекіна про намір зберігати нейтралітет у цій ситуації.

Водночас китайський міністр оборони Вей Фенхе заявляв, що Пекін не допомагав Росії зброєю у війні проти України. За словами міністра, китайсько-російські відносини є “партнерством, а не союзом” і вони не спрямовані проти будь-якої третьої країни.