“Відновлення України стане сигналом для майбутніх агресорів” – що пише про нас світова преса

Україна готує сили для звільнення Херсона і втрачає останнє велике місто в Луганській області Лисичанськ. Наразі практично вся область під контролем росіян та половина Донецької області. Незважаючи на активні бойові дії на півдні та сході України, західні партнери країни мають уже думати про план її реконструкції. Ось дещо з того, що писали про нас у світових ЗМІ.

“Україна готує контрнаступ, щоб відбити Херсонську область”, The Economist, Велика Британія

Початок війни та швидкий наступ росіян занурив Херсонську область у темряву. Те, що відомо про життя там, походить від біженців, які наважуються втекти, досягаючи відносної безпеки в прифронтових містах. Приїжджають будь-яким доступним способом – пішки, велосипедом, човном, в інвалідному візку. Одну жінку син простягнув на килимі. Якоїсь миті прибувало близько 1000 осіб на день. Зруйновані мости і ризики, що зросли, означають, що щоденний підрахунок скоротився до однозначних цифр.

Останні прибулі говорять про запеклі бої, оскільки Україна готується до контратаки з заходу з Миколаєва, і з півночі, з таких міст, як Зеленодольськ. 31-річний Влад Мілін та 26-річна Ольга Шелемба розповіли, що обстріли в їхньому селі Долгово стали настільки безжальними, що вирішили ризикнути всім, і пливти з п’ятьма маленькими дітьми на човні, а потім вирушити у безпечне місце по путівцях і замінованих дорогах. За їхніми словами, не було сенсу далі дивитися, як розгортається битва, бо жодна зі сторін не збирається здаватися.

Передові українські частини вже знаходяться в межах досяжності снайперів, приблизно за 1 км, від околиць Херсона

Херсон, ворота до Криму єдиний обласний центр, який Росії вдалося захопити від 24 лютого. Так само важливим для південної стратегії Росії є окупація сусідньої Каховки на лівому березі Дніпра, де гребля забезпечує водою анексований півострів. Весь регіон є сільськогосподарським центром, що вирощує помідори, кавуни, соняшники та соєві боби. Україна намагається повернути його. Передові українські частини вже перебувають у межах досяжності снайперів, приблизно за 1 км, від околиць Херсона.

Це ще не схоже на повноцінний контрнаступ. Україна надалі зосереджена на тому, щоб зупинити неухильне просування Росії на сході. 2 липня українські війська відступили з Лисичанська на Луганщині. Південне угруповання України не має переваг три до одного, рекомендованого стратегами для успішного наступу. Солдати скаржаться на критичну нестачу боєприпасів та піхоти.

Херсонські степи означають, що будь-який український наступ там відчує на собі всю міць російської артилерії. Вже говорять про серйозні втрати в районах безпосередньо на південь від Зеленодольська. Спроба форсувати річку Інгулець біля села Давидів Брід у травні, необхідна для другого напряму наступу на Каховку, коштувала особливо дорого.

“Росія заявляє, що повністю контролює Луганську область”, The Guardian, Велика Британія

Росія заявила, що контролює всю Луганську область після захоплення Лисичанська. Військове командування України підтвердило в неділю, що її війська змушені були відступити з міста, “щоб зберегти життя українських захисників”. Бойові дії на сході України продовжуються з того часу, як Москва переорієнтувала туди свої сили.

Захоплення Росією Лисичанська означає, що Москва отримала контроль над усією Луганською областю, а також понад половиною Донецької області, що становить близько 75% двох східних областей, які відомі як Донбас. Окупація Донбасу була ключовою метою російського вторгнення після того, як наприкінці березня РФ не спромоглася окупувати північну Україну, включаючи столицю – Київ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Захід посилає Україні достатньо зброї, щоб вижила, але замало для перемоги” американська експертка Мелінда Гарінґ

Цей наступ наближає російські сили до кількох інших міст на підконтрольному Україні Донбасі, зокрема до прифронтового Слов’янська.

Минулого місяця українська армія пішла з Сіверськодонецька, на північ від Лисичанська, пославшись на масштаби втрат. Хоча Україна не публікує дані про кількість вбитих українських солдатів, радник президента України Михайло Подоляк тоді заявив, що щодня вмирає від 100 до 200 солдатів.

У лондонському Інституті вивчення війни заявили, що українські війська, ймовірно, навмисне пішли з Лисичанська, щоб уникнути оточення.

У Лисичанську Росія використовувала переважаючі артилерійські можливості, щоб зносити будівлі одна за одною. А це означало, що українським військам не було де сховатися.

Київ має одну артилерійську систему проти 10-15 російських

Минулого місяця військова розвідка України повідомила, що Київ має одну артилерійську систему проти 10-15 російських. З того часу кілька західних країн пообіцяли доставити додаткову військову допомогу, зокрема артилерійську.

“Запустіть план реконструкції України”, Bloomberg, США

Чотири місяці бойових дій в Україні призвели до приголомшливого рівня руйнувань, від мостів до будинків, лікарень і торгових центрів. За недавньою оцінкою голови Європейського інвестиційного банку, вартість відновлення становить понад $1 трлн.

З мільйонами переміщених громадян та зруйнованою інфраструктурою Україна не зможе забезпечити себе найближчими роками, а можливо, й десятиліттями. Злиденна чи недієздатна велика держава на кордоні з Європою буде вразливою для майбутньої агресії і стане джерелом економічної та політичної нестабільності. Запобігання такому результату вимагатиме від демократичного світу фінансування значної частини реконструкції країни, як це зробили США в Європі після Другої світової війни з планом Маршалла. Незважаючи на те, що конфлікт вирує, західним урядам було б розумно розпочати ці зусилля зараз.

Оскільки Росія не виявляє ознак послаблення штурму українських міст, забезпечення зброєю і підтримка української армії залишається пріоритетом Заходу

Оскільки Росія не виявляє особливих ознак послаблення штурму українських міст, забезпечення зброєю та підтримка українських збройних сил залишається пріоритетом Заходу. Проте відкладати відновлення цивільної інфраструктури до закінчення війни було б помилкою. Значні території країни переважно вільні від бойових дій. Якщо залишити їх у депресії, це лише перешкоджатиме поверненню біженців і продовжить залежність України від іноземної допомоги. Західна підтримка проєктів реконструкції також допоможе військовим зусиллям, дозволивши українській владі зосередитись на наданні основних послуг та постачанні своїх військ.

Хоча немає особливого сенсу відновлювати структуру, яку її знову обстріляють, союзники України можуть вже багато зробити. Будівництво понтонних мостів та іншої життєво важливої інфраструктури може допомогти вивезти з країни мільйони тонн зерна. Фермерам і агропідприємствам потрібна підтримка цьогорічного посіву, а також міцніші сховища, такі як тимчасові зерносховища, обіцяні адміністрацією Джо Байдена вздовж кордону з Польщею.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Росіяни потріпані, не мають сил захопити навіть Донбас” литовська політологиня Довіль Якнюнайте

Там, де це можливо, слід пришвидшити реконструкцію житлових районів. Збірні будинки для осіб, переміщених усередині країни, і для біженців, що повертаються, необхідні для відновлення деякого нормального життя. У районах, де рівень насильства значно зменшився, сторонні експерти можуть допомогти розмінувати ділянки української землі. За оцінками міністерства сільського господарства, 30% сільськогосподарських угідь окуповані чи небезпечні. Велика кількість українців не може повернутися до своїх будинків, поки ці райони не будуть у безпеці.

Окрім екстрених відновлювальних робіт, іноземні уряди мають допомогти Україні закласти основу для стійкого майбутнього зростання. Це включає відмову від викопного палива, модернізацію ядерних об’єктів, створення відновлюваних джерел енергії та подальшу інтеграцію в європейську мережу електропередачі. Це також означатиме покращення доступу до фінансування для малого та середнього бізнесу.

Можливо, найбільшою проблемою у процесі реконструкції буде її оплата. Хоча у цьому процесі братимуть участь багато урядів та міжнародних фінансових інституцій, ЄС, який щойно зробив Україну кандидатом на членство, повинен очолити цей процес.

Як і план Маршалла, реконструкція України має переважно фінансуватися за рахунок грантів

Декілька принципів мають бути в основі. По-перше, хоча кредити будуть частиною будь-якого пакету допомоги, обтяження України надто великим боргом загрожує кризою в майбутньому. Як і план Маршалла, реконструкція країни має переважно фінансуватися за рахунок грантів, за умови, що уряд та бізнес України дадуть частину коштів. В рамках будь-якого переговорного врегулювання війни Росія повинна буде платити якусь довгострокову десятину – так само, як Ірак платив Кувейту після війни в Перській затоці, хоча простий перерозподіл захоплених російських активів є юридично сумнівним та небезпечним прецедентом.

Ключова міжнародна конференція з відновлення, яка розпочинається у понеділок, це можливість для партнерів України обговорити ці питання та принаймні узгодити спільну платформу та пріоритети.

Зрештою, збереження суспільної підтримки зусиль щодо реконструкції вимагатиме від західних урядів забезпечення належного витрачання коштів. Судові та інституційні реформи в Україні допоможуть забезпечити більш стабільне ділове середовище і стимулювати повернення інвесторів. Ефективний антимонопольний комітет та покращене регуляторне середовище допоможуть послабити вплив олігархів.

Відновлення України може бути потужним символом єдності у демократичному світі та сигналом для майбутніх агресорів. Приступити до цієї роботи якнайшвидше має вирішальне значення для зниження витрат, обмеження втрат та допомоги українцям у реалізації світлого майбутнього.

У минулому огляді преси Gazeta.ua писала, що на Донбасі точаться важкі бої, і Україна ціною великих втрат стримує настання росіян. Західна техніка вже почала прибувати на передову, завдаючи росіянам великих втрат. Росія загрожує Литві через виконання санкцій, що ускладнює Москві постачання товарів у свій анклав Калінінград. І тактика українських та російських пілотів стріляти некерованими ракетами.