Битва за борщ: ЮНЕСКО офіційно внесло страву до культурної спадщини України

Сьогодні, 1 липня, міжурядовий комітет з охорони нематеріальної культурної спадщини за зверненням Міністерства культури та інформаційної політики України вніс елемент “Культура приготування українського борщу” до списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО, яка потребує негайної охорони.

Раніше Росія запевняла, що борщ це їхня “національна страва” й України нібито не стосується. Про це розповів міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко в Telegram.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Російська агресія вплинула і на борщ: як подорожчала українська страва

“Битва за борщ розпочалася ще до війни. І скільки б Маша Захарова (прессекретарка міністерства закордонних справ РФ. Gazeta.ua) не розповідала, що “книжки з кулінарії заборонялися, а рецепт страви тримали в таємниці й забороняли готувати”, і взагалі наш борщ це “прояв екстремізму й нацизму”, цей “прояв екстремізму” тепер офіційно український і офіційно під охороною ЮНЕСКО”, написав міністр.

У березні торік Україна подала заявку на включення борщу до списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО.

У Верховній Раді депутати зареестрували постанову про впровадження національного свята Дня українського борщу. В супроводжувальній записці йдеться, що це допоможе зберегти культурну спадщину, уніфіковану українську кухню та її популяризацію у світі.

Український борщ визнали однією з найсмачніших перших страв світу. Перші два місця в рейтингу посіли суп банга з Нігерії та фо з яловичини, популярне у В’єтнамі.