Візовий режим з росією, зростання пенсій, реєстр руйнувань та скасування митних пільг: що чекає на українців у липні

Липень порадує українців зростанням соціальних стандартів, прив’язаних до прожиткового мінімуму. Серед інших нововведень – скасування митних пільг, нові правила отримання водійського посвідчення та запровадження довгоочікуваного візового режиму для громадян країни-агресора. Детально про усі новини місяця у нашій добірці.

Зростання прожиткового мінімуму, пенсій та інших соціальних показників

З 1 липня в Україні традиційно зростає прожитковий мінімум. Його вартість складе 2027 грн для непрацездатних осіб. Для інших категорій населення встановлені такі показники:

  • 2021 грн /місяць – прожитковий мінімум для дітей віком до 6 років;
  • 2744 грн – для дітей від 6 до 18 років;
  • 2600 грн – для працездатних осіб та 2508 грн – загальний показник на одну особу з розрахунку на місяць.

Відповідно, зростуть інші соціальні стандарти, які прив’язані до прожиткового мінімуму. Усі категорії пенсіонерів отримають збільшені пенсії. При цьому, мінімальна пенсія від 1 липня зросте до 2 027 грн/місяць. Максимальна пенсія складе 20 270 грн/місяць. Також збільшиться надбавка за понаднормативний трудовий стаж.

Мінімальна пенсія сім’ям військовослужбовців у разі втрати годувальника складатиме 4054 грн/місяць. Також матимуть підвищення пенсійних виплат особи з інвалідністю внаслідок війни та учасники бойових дій:

  • учасники бойових дій – до 4256,70 грн/місяць;
  • І група інвалідності – до 13175,50 грн/місяць;
  • ІІ група інвалідності – до 10641,75 грн/місяць;
  • ІІІ група інвалідності – до 7297,20 грн/місяць.

Відповідно до нового прожиткового мінімуму, зросли усі інші види соціальних виплат:

  • Допомога на період втрати роботи (по тимчасовому безробіттю);
  • Допомога на дітей, над якими встановлено опіку чи піклування;
  • Розмір декретних виплат, допомога самотнім матерям/батькам; розмір аліментів;

Правила отримання водійських прав

З 24 липня починає діти новий порядок отримання водійських прав в Україні. Нові вимоги включатимуть:

  • Прослухання теоретичного курсу в автошколі та отримання свідоцтва зі строком дії 1 рік;
  • Складання екзамену з теорії у сервісному центрі МВС;
  • Практичну підготовку в автошколі;
  • Складання іспиту у автошколі та отримання свідоцтва з терміном дії 2 роки;
  • Складання іспиту з практики у сервісному центрі МВС та отримання посвідчення водія.

Запровадження віз для росіян

З 1 липня в Україні починає діяти візовий режим для громадян російської федерації. Щоб отримати візу, росіяни мають надати такі документи:

  • Закордонний паспорт;
  • Обов’язкове запрошення української сторони;
  • Копія паспортних даних української сторони, яка запрошує.

Не зможуть отримати права на перетин українського кордону особи, що знаходяться у санкційних списках та громадяни країни-агресора, які загрожують нацбезпеці України.

Видача дозвільних документів на перетин кордону буде щільно контролюватися, нагадує голова ДПСУ Сергій Дейнеко. Також наявність візи не гарантує в’їзду будь-кому, а кінцеве рішення щодо дозволу ухвалюватимуть посадові особи Держприкордонної служби України.

«Візовий режим також дозволить посилити безпеку нашої держави. Тепер мету своєї поїздки до України кожному росіянину доведеться обґрунтовувати заздалегідь. Та хочу попередити громадян рф: навіть якщо отримали візу, розслаблятися не варто. Це ще не гарантує безперешкодний в’їзд до України. Адже власники візи мусять відповідати й іншим умовам перетину українського кордону. І прикордонники обов’язково їх перевірятимуть. А за наявності обґрунтованих підстав, візу буде скасовано на місці» 

— Сергій Дейнеко,
Голова Державної прикордонної служби

Розмитнення авто за новими правилами

З 1 липня в Україні повертається норма сплати до держбюджету за розмитнення авто. Верховна Рада проголосувала проект закону №7418, який передбачає повернення оподаткування ПДВ на імпортні товари та сплати за розмитнення авто (податок ПДВ та акцизний збір).

Звільняються від сплати збору на обов’язкове державне страхування ті покупці легкових авто, що оснащені виключно одним чи декількома електричними двигунами. Пройти спрощену процедуру розмитнення авто можна у застосунку Дія.

Реєстр руйнувань внаслідок війни

У липні в Україні розпочне роботу реєстр руйнувань, за допомогою якого громадяни зможуть подавати заявки на пошкоджене майно через військову агресію росії. Деталі роботи реєстру пояснюють у міністерстві інфраструктури. Українці зможуть подавати заяви щодо пошкодженого майна, а також результати обстеження комісіями, створеними органами місцевої влади, для захисту своїх прав у міжнародних судових інстанціях.

Вихідні у липні

У липні українців чекають 21 робочих день та 10 вихідних. 28 липня, у День пам’яті святого князя Володимира Великого та Хрещення Русі Україна святкує День Української Державності, але через воєнний стан це свято не буде додатковим вихідним.

Серед інших святкових дат українці зазвичай відзначають народне свято Івана Купала (Різдво Іоанна Хрестителя, 7 липня) та церковне свято День пам’яті Верховних Апостолів Петра і Павла (12 липня).