Урсула фон ден Ляєн нагадала про реформи, які необхідні Україні

Україні необхідно поєднати відбудову країни з новою хвилею реформ.

Потрібно призначити керівників Національного антикорупційного бюро та Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, сказала президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн у відеозверненні до Верховної Ради, передає Укрінформ.

Вона повідомила, що наступного понеділка із президентом Володимиром Зеленським та прем’єр-міністром Денисом Шмигалем візьме участь у конференції з відновлення України у швейцарському Лугано.

“Ваш європейський шлях і відбудова країни ітимуть поряд. Україна буде в лідерах. До вашої країни прийдуть великі інвестиції. Але щоб посилити їхній вплив і зміцнити довіру бізнесу, інвестиції потрібно буде поєднати з новою хвилею реформ”, сказала фон дер Ляєн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вступ України до ЄС: президент, Кабмін та Верховна Рада підписали спільну заяву

Вона відзначила, що Україна вже створила вражаючу антикорупційну машину.

“Але зараз цьому комплексу інституцій потрібні справжні “зуби” і щоб їх очолювали належні люди. Новий керівник САП та новий директор Національного антикорупційного бюро України мають бути призначені якнайшвидше”, зазначила президент Єврокомісії.

Вона нагадала про реформу Конституційного суду, законодавство щодо процедур відбору суддів, зменшення надмірного впливу олігархів на економіку, та прийняття закону про ЗМІ, що приведе законодавство України у відповідність до стандартів ЄС.

“Звичайно, реформи завжди потребують часу так працюють усі наші демократії. Потрібно працювати безупинно. Звісно, ніхто не очікував, що на посадах у ваших нових інституціях з’являться люди, які муситимуть узяти в руки зброю і піти на передову. Але українська демократія на правильному шляху. Ви вже показали, що можете ухвалювати важливі закони навіть під час війни”, сказала фон дер Ляєн.

23 червня на саміті у Брюсселі всі 27 країн-членів ЄС ухвалили рішення надати Україні та Молдові статус кандидатів на вступ до блоку.

В українському уряді заявили про виконання всіх рекомендацій Європейської комісії до кінця року. Серед вимог ЄС − призначення директора Національного антикорупційного бюро і керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.