Головні новини дня: звільнення Зміїного й допомога від США

Gazeta.ua нагадує головні новини четверга, 30 червня.

Звільнили острів Зміїний. Після численних ударів ЗСУ російські окупанти покинули його. Росія відведення своїх військ назвала “жестом доброї волі”, щоб нібито не перешкоджати гуманітарним коридорам для вивезення українського зерна. Це суцільний фейк, заявив керівник ОП Андрій Єрмак. За його словами, брехливість слів РФ доводять два моменти. По-перше, ЗСУ вибили росіян з острова. По-друге, росіяни обстрілюють склади з українським зерном.

Міноборони Великої Британії оновило карту бойових дій в Україні. Українські війська успішно проводять контрнаступ на Херсонському напрямку. Також б’ються на сході України й біля Харкова. Російські окупанти намагаються сконцентрувати основні сили на Донецькому й Луганському напрямках. Завдають ударів у районі Лисичанська, Ізюма й Бахмута.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЗСУ придушили окупантів на Харківському напрямку

Президент США Джо Байден розповів, що найближчими днями його країна оголосить про новий пакет допомоги для України. Цього разу його оцінюють у $800 млн. Допомога міститиме нові західні протиповітряні системи, більше артилерії та боєприпасів, радарні системи для артилерії, додаткові боєприпаси для HIMARS і нові артилерійські системи, а також зенітні установки.

Президент Індонезії Джоко Відодо під час поїздки в Російську Федерацію передав президенту країни-агресорки Володимиру Путіну послання від президента України Володимира Зеленського. Про деталі послання не сказав.

У російському Курську чули вибухи й бачили стовп чорного диму . Це наслідки подій на військовому аеродромі, де постраждало багато військової техніки. Губернатор області Роман Старовойт одразу повідомив версію подій, мовляв, це російська протиповітряна оборона збила український безпілотник.