Золото, зниклі продавці й запах пива: як шукають людей усередині розбомбленого ТРЦ у Кременчуці

27 червня російські окупанти завдали двох ракетних ударів по Кременчуку на Полтавщині. Били з дальніх бомбардувальників Ту-22 М3 пуски здійснювали з Курської області. Поцілили у завод “Кредмаш” і торговельний центр “Амстор”, де перебували сотні цивільних.

Внаслідок атаки на ТРЦ загинули щонайменше 18 людей, станом на ранок 29 червня. 25 осіб були госпіталізовані з різними травмами й пораненнями. Один постраждалий помер у лікарні, у двох поранених травматичні ампутації кінцівок.

КореспонденткаGazeta.ua побувала на місці трагедії та поговорила з очевидцями ракетної атаки на Кременчук.

ВУХА ПОЗАКЛАДАЛО

На площі перед зруйнованим торговим центром людно й гамірно. Працюють багато людей і техніки. Рятувальники розрізають металеві конструкції залишки будівлі. Виносять з попелища великі шматки металевих труб, балок та покрівлі.

Комунальники та волонтери скидають уламки на асфальтований майданчик, звідки кранами та маніпуляторами їх закидають у кузови великих вантажівок. Щоб ніхто не заважав роботі периметр обгородили біло-червоною сигнальною стрічкою.

Ліворуч від ТРЦ, в затінку високих дерев, ховаються від палючого сонця люди. Тут чимало військових, поліції та рятувальників, які відпочивають між змінами. Але переважна більшість співробітники магазинів, що працювали в “Амсторі”. Багато хто з торговців учора не був на зміні й завдяки цьому не опинився в епіцентрі російського удару.

Вікна вибухнули осколками

На розкладному металевому стільчику сидить худорлявий молодий чоловік у чорній панамці, футболці з довгим рукавом та коротких джинсових шортах. На обох ногах нижче колін клейкі медичні пов’язки. На шкірі видно дрібні ушкодження порізи, проколи та подряпини.

Отримав їх від вибитого скла в момент вибуху, розповідає співробітник охорони ТРЦ 22-річний Олег Довгопол.

27 червня чоловік був на зміні. У момент прильоту російської ракети знаходився у будівлі неподалік центрального входу. Тому вибух пам’ятає добре.

Від гучного звуку заклало вуха. Все навколо здригнулося і зрушилося. Вікна вибухнули осколками, металеві конструкції склалися та завалили вхід, розповідає. Хвилею мене відкинуло метри на 2, на бите скло. Коли відкрив очі, було багато пилу так, що руку перед собою не бачив. Стало важко дихати. Зсередини прийшов якийсь чоловік, що виводив групу людей. Перевірив вихід і сказав, що ходу немає. Вони розвернулися і пішли назад. А я зміг вилізти по уламках наверх і вийшов.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Калюжі пива, гори круп та золото: показали зсередини розбомблений ТРЦ у Кременчуці

На вулиці Довгопол побачив, як з розбомбленого “Амстора” вибиралися люди. За лічені хвилини на місце приїхали рятувальники та “швидкі”. Медики змили кров із ніг Олега, обробили рани і наклали пов’язки.

На лівій нозі рани глибокі, але невеликі. Сподіваюся, що усе швидко заживе, говорить.

На дитячому майданчику неподалік говорить телефоном та помітно нервує чоловік років 40 у чорному одязі з сумкою через плече. Не представляється, але зізнається, що працює регіональним представником мережі магазинів Comfy. Точка цього бренду працювала в “Амсторі”.

Було розуміння, що він живий, але підтвердили тільки сьогодні.

У мене немає інформації (щодо працівників, які в той день були на зміні. Gazeta.ua). Є люди, з якими немає зв’язку, розповідає. Згоріли мобільні засоби в магазині. Мій безпосередній співробітник зараз перебуває в лікарні з легким пораненням. По іншим відсутня достовірна інформація. Ми по Кременчуку обдзвонювали лікарні, то там кажуть, що їм взагалі не привозили постраждалих. З деякими родичами спілкувалися. Так знайшли мого працівника. Він то вчора дав мені “маяк” (виклик на мобільний телефон. Gazeta.ua), но це була секунда і зв’язок обірвався. Це було хвилин через 40 після вибуху. Було розуміння, що він живий, але підтвердили тільки сьогодні. Дехто з поранених учора був важкий і не міг надати свої дані. Зараз особи встановлюють.

РЯТУВАЛЬНИКИ

На ліквідацію наслідків вибуху і пожежі залучили 400 рятувальників з Кременчука, Полтави, Оржиці та Світловодська. Працюють позмінно по декілька годин. Відпочивають просто на землі в затінку дерев, підстеливши на землю вогнезахисні куртки, а під голову порожні пляшки від питної води.

До пожежного гідранта, що червоним стовпчиком підіймається з аварійного колодязя на краю стоянки біля ТРЦ, постійно підходять надзвичайники. Знявши куртки та футболки, поливають голову та торс водою, миють руки й обличчя.

Хоча високого полум’я давно вже немає легкою роботу рятувальників не назвеш. Окремі загони досі поливають з брандспойтів руїни. На задньому дворі випромінює жар нагрітий на сонці метал, на подвір’ї зруйнованого одноповерхового будинку за торговим центром досі димлять посічені уламками та спалені дерева.

Усередині зруйнованого центру темно й волого. У порівнянні з пекучим сонцем ззовні навіть дещо прохолодно.

На території, де розташовувався супермаркет “Сільпо” горами валяється обпалена вогнем та добряче залита водою крупа, деформовані та роздавлені пляшки з водою, безалкогольними напоями та пивом. Від цього у вологому повітрі висить густий пивний аромат.

Величезні калюжі в зруйнованих приміщеннях мають коричневий колір. На диво технологічна будівля в самому куті ТРЦ практично не постраждала. Там вибухова хвиля “знесла” тільки двері.

особи встановлюють, бо тіла дуже обгорілі

Більшість площі “Амстора” за добу після вибуху розчистили від уламків та перевірили на наявність тіл загиблих. Речниця ДСНС у Полтавській області Світлана Рибалко проводить коротку екскурсію ділянками, де вже встигли попрацювати рятувальники та слідчі, що документують злочини Росії проти цивільного населення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Росіяни радіють у соцмережах ракетному удару по Кременчуку” Кулеба

Територію умовно поділили на сектори. Вночі рятувальники відпрацьовували їх один за одним. Ось у цьому секторі розташовувався магазин іграшок. Тут ми виявили тіла 11 людей. Всі належать дорослим, речниця обводить широким жестом згарище навколо себе. Всього виявили 18 людей. Їх особи встановлюють, бо тіла дуже обгорілі. Направили на генетичну експертизу.

Поміж уламків та недогарків тут досі можна побачити залишки іграшок та ляльок, книг, дитячих вологих серветок.

Сподівань, що знайдемо живих немає

Точну кількість людей, які перебували в закладі на момент вибуху, рятувальники не називають. Відомо тільки, що за 7 хвилин до ракетної атаки пролунала сирена і частина відвідувачів вийшли з приміщення. Бо “Амстор” не має свого бомбосховища, додає Рибалко.

Тут залишилися, скоріше за все, працівники торгового центру та ті люди, які не захотіли виходити. Сподівань, що знайдемо живих немає, веде далі Світлана Петрівна. Продовжуємо пошуки загиблих. Окрім 18 вилучених загиблих, знаходимо також фрагменти тіл. Поки не можемо сказати, скільком людям вони належать. Ретельно перевіряємо буквально кожен крок. Дитячих тіл на згарищі не виявлено.

У частині ТРЦ збереглися бетонні стовпи та частково металеве перекриття даху. Тут під ногами мокро підлога вкрита водою в яких плавають чорні, розбухлі від вологи недопалки. Одночасно тхне мокрим димом, горілим пластиком та гарячим металом. І ще чимось горілим та відразливим, від чого одразу починає нудити і хочеться кашляти.

Це від мінеральної вати. Її дрібні частинки літають у повітрі, змішуються з попелом і потрапляють у дихальні шляхи, пояснює Світлана Рибалко.

ВОЛОНТЕРИ

Ракета впала зверху на територію магазину побутової техніки Comfy. Від неї у міцній бетонній підлозі залишилася вирва. Роздивитися її ближче не дають експерти та слідчі СБУ і МВС, які вимірюють воронку і документують її на відео.

Хочете, я вам щось цікаве покажу тут? підходить худорлявий засмаглий чоловік у яскравому помаранчевому жилеті поверх одягу та білій касці на голові.

Веде до одного з бокових виходів із ТРЦ, де на асфальті стоять ноші, частково прикриті недбало кинутим простирадлом рожевого кольору з ромашками. На брезенті нош залишилися чорні рештки, ніби тут лежало щось дуже згоріле. І деформований вогнем бейдж продавця з логотипом Comfy та ім’ям Катерина.

зайнявся пластик і практично миттєво поширилося полум’я

Чоловік показує рештки жіночого взуття, ручного міксера, обгорілу каструлю та бісер для виготовлення прикрас. Це товари, які продавалися в “Амсторі” у невеликих крамничках.

Дивом не був тоді в ТРЦ, говорить волонтер 37-річний Павло Колесник. Їхав на велосипеді повз, майже одразу після попадання. Займання сталося хвилин за 20 після вибуху. Біля входу було скупчення людей. Пил і скловата стояли великою хмарою. Багато хто почав задихатися і лягати на землю. А потім зайнявся пластик і практично миттєво поширилося полум’я. Від цього здетонували газові балони. Вони зберігалися на підстанції для кулінарії, де готували їжу. Воно, як шандарахнуло! Пішов сильний тиск і почалася страшна пожежа. Стали валитися стіни та стеля, падали полиці.

Колесник кинувся на допомогу людям, але вхід в “Амстор” був завалений.

Люди спочатку не дуже розуміли, що відбувається і як реагувати, продовжує чоловік. Було небезпечно і дуже висока температура. Пожежні, що прибули, здійснювали маневри машинами. Люди, які були поряд відкочували вручну чужі автомобілі від будівлі. Хтось мочив футболки, обмотував обличчя, заходив всередину і намагався шукати постраждалих. Когось витягали.

чоловіка, вочевидь, чимсь важким привалило

Колесник бачив, як із ТРЦ виносили загиблих.

Бачив пару тіл. Одного чоловіка, вочевидь, чимсь важким привалило. Його тіло лиш трохи обгоріло, але було все в скловаті. Він, мабуть, задихнувся, припускає Павло. Ще одне тіло дуже обгоріло самі кістки чорні. Така вага була, що і дитина, мабуть, би підняла. Але це точно останки дорослої людини, бо були довгі (кістки. Gazeta.ua).

Рятувальники почали розбирати завали після локалізації пожежі за кілька годин. Колеги Павла з турецької будівельної компанії надали техніку і запропонували допомогу із розрізанням конструкцій та розбиранням завалів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Аби не втратити докази назвали головну проблему при розборах завалів ТРЦ у Кременчуці

З-поміж гучних звуків будівельної техніки, гуркоту уламків, які розбирають та брязкоту металу чути впевнений собачий гавкіт. Вони допомагають рятувальникам і волонтерам знаходити тіла.

На вулиці знайомимося з кокер-спанієлем Реєм, ердельтер’єром Джастіном та їхніми керівниками. Це двоє волонтерів харківського кінологічного загону “Щит”. Приїхали на допомогу з Полтавщини, де живуть останні місяці. Вже п’ять років ефективно допомагають шукати людей на завалах після вибухів та пожеж, кажуть.

Щось знайшли, унюхали. Рятувальники позначили це місце, але невідомо, чи є там хто чекатимемо, поки відкопають від уламків, говорить харків’янин Ігор Загребельний. Було два позначення, але поки неясно там є останки тіл, чи це залишковий запах.

ЗОЛОТО НА ЗГАРИЩІ

У міру того, як рятувальники розбирають завали, навкруги стає все тихіше і безлюдніше. Пусткою стоїть згарище. Лише поліція та воєнізована охорона слідкують, щоб за периметр не заходили цивільні.

Виключення правоохоронці зробили тільки для невеликої групи людей. П’ятеро чоловіків та семеро дівчат отримали дозвіл попрацювати на місці згорілої ювелірної крамниці “Золотий Вік”. Лопатами та руками працівники розгрібають недогарки. Вишукують рештки ювелірних виробів золотих та срібних прикрас. Деформовані від високої температури обручки складають у пластиковий контейнер.

встигли тільки відійти в парк й у нас за спиною прилетіло

Спілкуються про день вибуху неохоче.

Ми нічого не бачили. Коли пролунала сирена, ми закрили магазин і аварійним виходом пішли в парк. Учора загалом було дві тривоги. На першу ми виходили та повернулися після відбою. Коли друга пролунала, то встигли тільки відійти в парк й у нас за спиною прилетіло, пояснює продавчиня 27-річна Юлія.

У момент тривоги в крамниці не було покупців, додають працівники. І зауважують: якби вони й були, то людей попросили б вийти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ракетний удар по Кременчуку: у мережу потрапило відео “прильоту” в ТЦ

ПСИХОЛОГІЧНА ДОПОМОГА

Неподалік зруйнованого торгового центру містяни облаштували місце вшанування пам’яті загиблих. На парапет невеликого майданчика в затінку дерев приносять квіти та дитячі іграшки, запалюють лампадки. Тут є і м’які іграшки, які були винесені з розбомбленого “Амстору”.

Струнка молода шатенка у чорній легкій блузці з довгим рукавом та темних окулярах підходить з букетом блакитних та рожевих волошок у руках. З-під окулярів течуть сльози, жінка тамує схлипи. Переводить подих та йде поставити квіти у воду в один з чорних вазонів, які передала сюди місцева влада.

У мене з близьких родичів тут ніхто не постраждав. Але хрещений мого брата, якого я теж добре знаю, зник безвісти. Юри Микитенко немає ні серед поранених, ні серед загиблих. Він працював у Comfy. Його колега Мирон, який вижив, каже, що Юра вийшов на задній двір покурити і не… І його більше ніхто не бачив, кременчужанка Олександра ледве добирає слова від горя.

До парапету підходить молода жінка у чорній довгій сукні. Голову покрила білим шаликом з бахромою. Тримає в руках букет жовтих хризантем. Коли нахиляється поставити квіти не стримує ридання. Поруч з жінкою стоїть чоловік у формі ДСНС та написом на фірмовій футболці “Психолог”.

ніхто не підходить і не говорить, що йому потрібна допомога

Родичам людей, які постраждали, загинули чи зникли безвісти, а також тим, хто в момент вибуху був у торговому центрі та зміг самостійно вибратися, надають допомогу 14 психологів ДСНС з Кременчука, Полтави, Черкас та Кропивницького.

Особливістю кризового реагування є те, що ніхто не підходить і не говорить, що йому потрібна допомога. Ми бачимо, хто засмучений, а хто в стані розпачу, шоку, агресії. Самі підходимо, представляємося та запитуємо, чи можемо поспілкуватися. І надаємо психологічну допомогу, розповіла психолог ДСНС у Полтавській області Юлія Фалєєва.

На столику біля парапету є пакунки з пляшками питної води. Її роздають усім, хто попросить.

ПОРАНЕНІ

За медичною допомогою до лікувальних закладів міста звернулося або були доставлені бригадами “швидкої” 60 осіб з ушкодженнями різного ступеня тяжкості, За даними Департаменту охорони здоров’я Кременчука.

З них 35 осіб отримали амбулаторну допомогу та 25 госпіталізовані. Один чоловік помер за декілька годин в лікувальному закладі від наслідків мінно-вибухової травми. Ще п’ятеро людей у важкому стані перебували в реанімації. В інших пацієнтів стан середньої тяжкості, розповідає директор кременчуцького Департаменту охорони здоров’я Максим Середа.

Важкий стан пацієнтів через великі крововтрати

Одного із важки пацієнтів у вівторок вдалося стабілізувати та перевести на лікування до відділення.

Основні поранення це кисті, руки, обличчя. В усіх мінно-вибухова травма. Переломи щелеп, є відрив кисті правої руки, часткова ампутація правого стегна, закрита черепно-мозкова травма, розповідає директорка кременчуцької лікарні Оксана Вікторівна. До її закладу “швидкі” привезли 21 людину. Уражень внутрішніх органів не зафіксовано ні в кого. Важкий стан пацієнтів через великі крововтрати. Найстарший пацієнт 1956 року народження, наймолодший 2002-го.

За даними ДОЗ Кременчука, легкі поранення унаслідок вибуху отримали лише двоє дітей.

У них були пошкодження легкого ступеня у вигляді саден на шкірі верхніх і нижніх кінцівок. Тобто, там не треба було проводити первинну хірургічну обробку ран, лише обробили садна. Після цього дітей відпустили додому, додав Максим Середа.