Єврокомісія надає Литві 55 млн євро на укріплення кордону

Єврокомісія виділила для Литви 55 млн євро на заходи з посилення захисту кордону з білоруссю.

Про це повідомили в МВС Литви.

Міністерка внутрішніх справ Агне Білотайте зазначила, що це дозволить суттєво посилити захист кордону та краще запобігати нелегальній міграції. За її словами, хоча спроб нелегального перетину кордону зараз набагато менше, потенційні загрози залишаються і країна інтенсивно продовжує побудову фізичного паркану на кордоні.

Системи спостереження мають встановити на шести КПП протягом поточного і наступного року, частину робіт вже завершили.

У грудні 2021 року Єврокомісія надала Литві 15 млн євро, їх використали для модернізації обладнання прикордонників, у тому числі закупівлю гелікоптерів, приладів нічного бачення і дронів, обладнання для сканування пальців.

Читайте також: 

Литовська Республіка продовжить виконання умов четвертого пакета санкцій ЄС проти росії та зупинить транзит до Калінінградської області інших товарів з 10 липня, коли обмеження набудуть чинності.

З 18 червня Литва заборонила транзитне перевезення товарів і технологій, на які накладені санкції, між росією та Калінінградською областю рф (т.зв. «калініградським напівексклавом»), що розташована між Литвою та Польщею.

У росії заявили, що транспортна блокада Калінінградської області «розв’язує їй руки». Таким чином, Кремль фактично пригрозив ЄС та НАТО відкритою війною.

Литва готова до того, що росія може відключити її від регіональної енергосистеми через блокаду Калінінграда.