Може напасти на інші країни: що йдеться про Росію у новій стратегічній концепції НАТО

НАТО не загрожує Росії, але боротиметься з агресією Москви.

Нинішній світ є суперечливим і непередбачливим. Причиною цього є загарбницька війна Росії проти України. Вона порушила мир та змінила концепцію безпеки, йдеться у новій стратегічній концепції НАТО.

“Поведінка Москви це модель агресивних дій Росії проти своїх сусідів та, якщо говорити ширше, усієї трансатлантичної спільноти”, заявляє НАТО.

У пункті шостому розділу “Стратегічне середовище” вказано, що у євроатлантичному регіоні немає миру. РФ порушила норми та принципи, які сприяли стабільному та передбачуваному порядку європейської безпеки. Альянс не може заперечувати можливість нападу на суверенітет і територіальну цілісність країн-союзників.

Росії присвячені восьмий та дев’ятий пункт.

“Російська Федерація є найбільш значною і прямою загрозою безпеці союзників, а також миру і стабільності в євроатлантичному регіоні”, йдеться у документі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Ви для Росії ворог”: Зеленський виступив на саміті НАТО

Москва прагне встановити сфери впливу та прямого контролю за допомогою примусу, підривної діяльності, агресії та анексії.

Росія влаштовувала гібридні та кібератаки проти членів НАТО.

НАТО наголошує, що не прагне до конфронтації з РФ. Обіцяє відповідати на російські загрози та ворожі дії. Альянс при цьому тримає відкритим зв’язок із Москвою.

“Усі зміни в наших відносинах залежать від того, щоб Російська Федерація припинила свою агресивну поведінку та повністю відповідала міжнародному праву”, йдеться у документі.

Лідери НАТО оголосили Росію найзначнішою та найпрямішою загрозою своїй безпеці.

Про це йдеться у новій стратегічній концепції Альянсу до 2030 року.

НАТО також затвердило пакет допомоги Україні. Він містить прискорення постачання нелетального обладнання, посилення кіберзахисту та модернізацію оборонної промисловості.