“Ви для Росії ворог”: Зеленський виступив на саміті НАТО

Президент України Володимир Зеленський сьогодні, 30 червня, виступив на саміті НАТО в Мадриді по відеозвʼязку.

Він зауважив, що Альянс для Росії завжди був ворогом, а всі колишні країни Радянського Союзу РФ не вважає незалежними державами. Свій виступ президент оприлюднив у Telegram.

Також Зеленський наголосив на тому, що хоче виступити на наступному саміті особисто, але якщо до того часу Альянс не розвалиться. Цьому може посприяти російська агресія.

“Усі ви прекрасно усвідомлюєте, якими є насправді цілі Росії. Не один рік вона погрожувала розпочати війну. Погрожувала якщо Україна вступить до НАТО. Але Україна не в НАТО, а повномасштабна війна Росії проти нашої держави триває вже 126 днів після восьми років війни на Донбасі. Тож чому десятиліттями всі вірили, що саме НАТО своїми діями нібито може спровокувати Росію на щось?” наголосив він.

Окрім цього, він зазначив, що війна в Україні не має затягнутися.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Президент розказав, яку перевагу Україні дала недооцінка в світі

“Війна не має затягуватися. Щоб цього не було, щоб ми зламали російську артилерійську перевагу, нам потрібно значно більше таких сучасних систем, сучасної артилерії”, сказав Зеленський.

Глава держави наголосив, що мета Росії очевидна. У Кремлі не розглядають ту ж Литву як незалежну країну. Натомість для Кремля вона республіка Радянського Союзу, яку неодмінно потрібно повернути. І доки ми намагаємось віддалитися від СРСР, у Росії з усіх сил прагнуть відновити його. Буквально воскресити, щоб офіційна Москва мала можливість продовжувати свій вплив, додав він.

За словами президента, Україні також потрібна сучасна протиракетна й протиповітряна оборони для захисту цивільних від російських ракетних атак і бомбардувань.

“Надавши їх нам, ви можете повністю зламати тактику Росії по знищенню міст і терору проти цивільного населення. Це фундаментальна річ. Відстань від Києва до Мадрида менша, ніж дальність тих ракет, які застосовуються проти нас. Хіба може одна держава відповісти на таку загрозу без допомоги партнерів? Ви можете надати цю допомогу”, зазначив він.

Зеленський наголосив і на важливості санкцій проти Російської Федерації. Також він зазначив, що Україні потрібні гарантії безпеки. Він сказав, що НАТО має знайти місце для України у спільному безпековому просторі і допомогти виграти війну, в іншому разі на Альянс чекає відкладена війна з Росією.

“Або невідкладна достатня для перемоги допомога Україні, або відкладена війна Росії з вами”, сказав він.

Президент порівняв політику “відкритих дверей” НАТО з турнікетами у київському метро.

“Політика відкритих дверей НАТО не повинна нагадувати старі турнікети київського метро: вони відкриті, а коли підходиш турнікети закриваються, доки не заплатиш. Хіба Україна ще не достатньо заплатила? Хіба наш внесок у захист і Європи, і всієї цивілізації досі недостатній? То що ж іще потрібно?” сказав Зеленський.

28 червня в столиці Іспанії Мадриді стартував саміт НАТО. Триватиме три дні. Лідери держав та урядів розглядають шляхи посилення політики стримування й оборони, розвитку оборонних спроможностей Альянсу у новій ситуації з безпеки, що склалася після повномасштабного вторгнення Росії в Україну.