Знаменитий «мисливець на нацистів» відвідав Україну, буде полювати на рашистів

Співробітник Мін’юсту США Елі Розенбаум, який викрив понад сто нацистів Третього рейху, відвідав Україну. Він займатиметься пошуком російських військових злочинців.

Про це розповіла генеральний прокурор Ірина Венедіктова, передає Укрінформ.

«Розенбаум приїздив учора. У нього 30-річний прокурорський стаж, і він, як його називають, «наци-хантер». Дуже важливо, коли у людей є не тільки професійні якості, а й людські стержні та гарна мотивація. Тому, звичайно, буде працювати не тільки прокурорський, у цьому випадку, напрямок, а й інші напрямки», – поінформувала вона.

Венедіктова нагадала, що США буде створювати свою слідчу групу, і в них є дуже багато можливостей для співпраці.

«США, як і 18 інших країн, уже відкрили своє власне провадження щодо злочинів, які скоювалися в Україні. Крім того, є громадяни США, які постраждали і загинули, тому в нас дуже багато підстав проводити спільні розслідування», – зазначила генпрокурор.

За її словами, для неї дуже важливо, щоб розслідування відбувалося тут, в Україні.

«Тому що я можу скільки завгодно розмовляти з усіма журналістами, з правозахисниками з інших країн і розказувати, що відбувається в Україні. Але коли приїжджають професіонали з їхніх країн, їхні громадяни, і працюють з нами, збираючи докази, відбираючи ДНК, роблячи різні експертизи, то не треба вже по 100 разів щось там доводити. Їхні професіонали роблять це все разом з нами. Тому тут дуже важлива ця дипломатична місія», – поінформувала очільниця ОГП.

Як повідомлялося, Елі Розенбаум очолить команду Міністерства юстиції США з пошуку та притягнення до відповідальності винних у воєнних злочинах в Україні.

Нагадаємо, 21 червня Україну відвідав генеральний прокурор США Меррік Гарланд, який з українським Генеральним прокурором Іриною Венедіктовою обговорить зусилля щодо виявлення, затримання та притягнення до відповідальності осіб, причетних до військових та інших злочинів в Україні.

Раніше Генеральний прокурор США Меррік Гарланд заявив, що Мін’юст підтримає зусилля щодо доставки активів, вилучених у російських олігархів, безпосередньо в Україну.