“Кремль змінив тактику” – що означають звільнення російських генералів

Президент Росії Володимир Путін продовжує заміни відповідальних за війну в Україні генералів. Так у Кремлі реагують на невдачі на фронті хочуть показати людям, ніби це погана військова та політична еліта. Втім, росіяни також вчаться на своїх помилках. Про це в коментарі Gazeta.ua розповів політолог Олексій Голобуцький.

“На четвертий місяць у Росії вже почали робити висновки. Щодо Сердюкова (командувач Повітряно-десантних військ Росії Gazeta.ua) то втрати десантників були взагалі одними з найбільших в історії. Інформація про це була вже давно. Але Путін не любить робити відставки одразу після провалу. А через якийсь час, щоб не було причинно-наслідкового зв’язку”, говорить Голобуцький.

Президенту Росії не залишається нікого іншого, на кого можна було б скинути провину за провали, вважає експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Поруч маніяк з бомбою” як Україна може відповісти на ядерну загрозу з Росії

“А невдачі вони вже мають. Народу Путін розкаже, що вони зрадили, погано воювали, що це погана чиновницька та військова еліта. Це логічна позиція для Путіна. Росія велика країна. Там вистачає генералів на заміну, бо ці звання дають за хабарі та зв’язки. Щоб цю російську систему змінити, потрібно міняти весь політичний лад. А в умовах авторитарності це неможливо”, каже Голобуцький.

Росія після кількох провалів в Україні вже змінила тактику, додає політолог.

“Росіяни зараз мають певні тактичні успіхи. Вони винесли якісь висновки з перших місяців повномасштабного вторгнення. І діють більш грамотно. Хоча поміняти концептуально російську армію за чотири місяці неможливо. На це потрібні роки. Але певні підходи вони міняють. Хоча і нові помилки роблять також”, наголошує Голобуцький.

Американський Інститут вивчення війни (ISW) повідомив, що у Росії змінили командувача Повітряно-десантних військ Андрія Сердюкова його звільнили за провали в Україні та величезні втрати серед десантників. Можливо, замінять начальника південного військового округу. У Кремлі також призначили нового головнокомандувача окупаційних військ в Україні.

Раніше Путін звільнив п’ятьох генералів та полковника поліції. Вони всі служили у Міністерстві внутрішніх справ. Генерал-лейтенант Сергій Кисель керував наступом на Харків, який провалився. Віцеадмірал Ігор Осипов очолював Чорноморський флот РФ, коли українські війська потопили флагман “Москва”. Прессекретар Путіна Дмитро Пєсков каже, що це “звичайна ротація кадрів у міністерстві”.