Оголошено «тривожний рівень»: Німеччина стурбована можливою зупинкою надходжень російського газу

Посадові особи Німеччини побоюються, що росія у липні може повністю припинити постачання газу.

Про це пише LIGA.Бізнес з посиланням на повідомлення Financial Times.

Через ці обставини німецьке міністерство економіки запровадило «тривожний рівень» – другу з трьох стадій реагування на надзвичайну ситуацію.

Йдеться про  заплановані щорічні планові роботи на газопроводі Північний потік із тимчасовим відключенням обох ліній період з 11 до 21 липня. Раніше під час його зупинки росія збільшувала постачання через газотранспортну систему України чи через газопровід Ямал – Європа.

«Є занепокоєння, що цього року вони так не зроблять. Вони уже скоротили постачання через Північний потік на 60% і не компенсували це збільшенням потоків через інші трубопроводи», – заявив член німецької бізнес-конфедерації Карстен Роллє.

Водночас немає впевненості, що росія взагалі відновить постачання газу після зупинки. «Де гарантія, що після технічного обслуговування ви отримаєте газ?» – заявив аналітик Джеймс Воддел з Energy Aspects.

В уряді країни неофіційно кажуть, що закриття Північного потоку на технічне обслуговування завадить планам із заповнення газових сховищ перед опалювальним сезоном. «Ситуація з постачанням і так досить жорстка, навіть без закриття Північного потоку», – заявив один зі співрозмовників Financial Times.

Наразі німецькі сховища заповнені на 58%, і уряд Німеччини хоче збільшити цей показник до 90% до 1 листопада. Але через проблеми з Північним потоком імпортери змушені купувати додаткові обсяги на спотовому ринку за набагато вищими цінами. Після повної зупинки газопроводу вартість газу ще більше зросте.

Варто зазначити, «Другий рівень» ризику, запроваджений у Німеччині, означає дефіцит постачань, третій та останній – фізичний дефіцит та необхідність економії газу аж до вибіркових відключень під держконтролем.

«Якщо до осені нам не вдасться заповнити газові сховища, ми швидко відчуємо нестачу газу. І Федеральне мережеве агентство буде змушене віддавати накази про зменшення споживання газу або навіть відключення окремих виробничих потужностей», – прогнозує один із керівників німецької Асоціації хімічної промисловості Йорг Ротермель.