В Україні стартує розгляд першої справи про зґвалтування під час війни

Солом’янський районний суд Києва 23 червня почне розглядати першу справу про зґвалтування жінки під час війни. Попередні слухання стартують о 14:30, свідчать дані на сайті суду. 

Обвинуваченим є 32-річний російський солдат Михайло Романов – він не перебуває під вартою в Україні і буде засуджений заочно.  Відомо, що рашист Романов у складі 239-го полку 90-ї гвардійської танкової Вітебсько-Новгородської дивізії рф під час окупації одного з сіл Броварського району разом з іншим військовим увірвався в будинок мирних жителів. Окупант застрелив господаря оселі, а потім кілька разів зґвалтував його дружину. Він погрожував зброєю жінці та її дитині, яка в тоді знаходилась в будинку.

Журналісти Reuters направили до Міноборони рф запит про коментарі. Відомство спершу не відповідало, а потім відкинуло звинувачення у воєнних злочинах. ЗМІ також намагалось зв’язатися із рашистом, але безуспішно.

Нагадаємо, першу справу, яка стосується зґвалтування під час війни російським військовослужбовцем, направили до суду 30 травня. 

Як повідомлялось, у Ворзелі на Київщині окупанти зґвалтували чоловіка, який працював охоронцем. Після всіх тих знущань він помер.

Звірства російських військовослужбовців торкнулися й неповнолітніх українців. Зокрема в Бучі п’ятеро окупантів згвалтували 14-річну дівчину. 

Мер Ірпеня Олександр Маркушин розповів, що росіяни вбивали мирне населення, а по тілах їздили танками. Після визволення міста останки вбитих довелося збирати лопатами.