Кандидат

 Європейський Союз повинен надати Україні статус кандидата на вступ до Євросоюзу, заявила колишня радниця ексглави дипломатії ЄС Наталі Точчі, 45 років. Відмова від кандидатства або пропозиція порожньої альтернативи стане фіаско для України та ЄС, а також приголомшливою перемогою для Володимира Путіна. Процес приєднання необхідно супроводжувати конкретними кроками вже тепер, як-от уведенням України в Європейську економічну зону.

Рішення про те, чи готова Україна отримати статус кандидата в члени Євросоюзу, 17 червня оголосить Єврокомісія вищий орган виконавчої влади ЄС. Держави-члени розглянуть це питання на саміті 23 червня. Заявку на вступ Україна подала 28 лютого на п’ятий день повномасштабного російського вторгнення

Кандидат той, кого намічено для обрання, призначення або прийняття куди-небудь. Слово походить від латинського candidatus білий, одягнутий у біле. У Стародавньому Римі претендент на вищу державну посаду повинен був носити toga candida вибілену в крейдяному розчині тогу. У цьому одязі він обходив громадян, яких просив віддати за нього голос. Далі слово потрапило в голландську kandidaat та німецьку kandidat мови, де позначало будь-якого претендента.

Претендент на вищу державну посаду повинен був носити вибілену тогу

Від XVIII ст. почало вживатись і на українських землях. 1890 року львівська газета “Діло” публікує повідомлення з Рави-Руської: “Завязаний в ціли переведеня тої спасенної для нашого повітового житя автономічного комітет на своїм дня нинішного відбутім засіданю уложив уже листу кандидатів до ради повітової з меншої посілости, до котрої війшли чотири священики, шість селян і два люде з світскої интеліґенції”.

39 кандидатів брали участь у виборах президента України, що відбулися навесні 2019 року. Ще п’ятеро зняли свої кандидатури, 48 відмовила в реєстрації Центральна виборча комісія. У законі “Про вибори Президента України” перелічені вимоги до кандидатів на цю посаду: вік від 35 років на момент проведення виборів, має право голосу, живе в Україні протягом 10 останніх перед днем виборів років та володіє державною мовою. Не можуть бути висунуті кандидатами у Президенти України громадяни, які перебувають у місцях позбавлення волі або мають судимість за вчинення умисного злочину, якщо ця судимість не погашена й не знята у встановленому законом порядку.

Ні на кого не жаліюсь, та й не дуже радію

Кандидат наук науковий ступінь в СРСР і пострадянських країнах. Запроваджений постановою Раднаркому “Про вчені ступені та звання” 1934 року. Присуджувався спеціалізованою вченою радою за результатами прилюдного захисту дисертації. Давав змогу претендувати на звання доцента. В Україні від 2021 року ступінь “кандидат наук” скасований, він прирівнюється до доктора філософії.

“Я вже другий рік поспіль знімаю свою зарплату наприкінці навчального року, така свого роду романтика, розповів на фейсбуку Олександр Лопушанський, викладач університету “Львівська політехніка”. Поділився, що протягом 2019/2020 навчального року заробив 19 тис. грн. Нагадаю, що я працюю на 0,25 ставки. Тому, якщо вам цікаво, скільки ж на рік на повній ставці отримує молодий викладач, кандидат технічних наук, людина з п’ятирічним стажем, яка щодня з 9:00 до 17:00 приділяє свій час викладанню в одному з кращих ВНЗ країни, то зробіть відповідні обрахунки. Ні на кого не жаліюсь, та й не дуже радію. Просто сприймаю таку оплату своєї праці по-філософському”.

Кандидат у майстри спорту, скорочено КМС, найвищий спортивний розряд у СРСР і пострадянських країнах, зокрема в Україні. Встановлений в рамках “Єдиної всесоюзної спортивної класифікації” 1935 року. Присвоюється за виконання заздалегідь визначеної кваліфікаційної норми під час офіційних змагань. Наприклад, у стрибках у довжину 7,20 м для чоловіків і 5,90 м для жінок. КМС отримує відповідний значок і грамоту. Наступними в ієрархії йдуть спортивні звання “майстер спорту”, “майстер спорту міжнародного класу” та “заслужений майстер спорту”.

1957 року шість держав Бельгія, Італія, Люксембург, Нідерланди, Німеччина, Франція створили Європейське економічне співтовариство. Протягом наступних трьох десятиліть кількість членів подвоїлася. ­1993-го на основі ЄЕС був створений Європейський Союз. Нині він об’єднує 27 держав. Ще п’ять є кандидатами на членство. Єдина держава, що вийшла з ЄС, Велика Британія 2020-го.

Необхідно, щоб із нашого світогляду зникла радянщина

Європейський Союз створив єдиний ринок, що функціонує на засадах “чотирьох свобод” вільного переміщення людей, товарів, послуг і капіталу між усіма країнами-членами. ЄС має єдину валюту євро. Також ЄС розробив Хартію основних прав Європейського Союзу, що захищає певні політичні, соціальні й економічні права своїх громадян і жителів.

“Євроінтеграція це зміна світогляду, пояснює сайт Державної регуляторної служби України. Необхідно, щоб із нашого світогляду зникла радянщина. Щоб основою життя, новим світоглядним стандартом в Україні стали відповідальність, повага одне до одного, до права та гідності. Простіше кажучи, якщо ви з повагою ставитеся до оточення, паркуєтеся в дозволених місцях, дбаєте про чистоту свого будинку та свого міста, ощадливо ставитеся до ресурсів своєї країни то ви вже дієте, як європеєць”.

23 роки має статус кандидата на членство в Європейському Союзі Туреччина. Отримала його ­1999-го

Щоб регулярно читати всі матеріали журналу “Країна”, оформіть передплату ОНЛАЙН. Також можна передплатити онлайн на сайті Укрпошти за “ковідну тисячу”