“Зброї достатньо для оборони. Але не для контрнаступу”

Україна отримає гелікоптери й артилерію

15 червня у Брюсселі, Бельгія, відбулося засідання контактної групи з оборони України “Рамштайн-3”. Учасники домовилися про надання нашій державі озброєння для протистояння російській агресії. Найбільше зброї і техніки отримаємо від Сполучених Штатів Америки.

Німеччина передасть Україні три реактивні системи залпового вогню з керованими боєприпасами, Словаччина гелікоптери, Канада, Польща й Нідерланди артилерію.

Про це оголосили міністр оборони США Ллойд Остін і голова Об’єднаного комітету начальників штабів, генерал Марк Міллі після зустрічі. Останній зауважив, що Україні вже надали більше протитанкових систем, ніж існує танків у всьому світі 97 тис.

Американський президент Джо Байден того ж дня оголосив про додаткову військову допомогу Україні на $1 млрд.

Від США Україна отримає: 18 одиниць 155-міліметрових гаубиць, 36 тис. 155-міліметрових снарядів, 18 тактичних автомобілів для транспортування гаубиць, додаткові снаряди до ракетної артилерійської системи підвищеної мобільності “Хаймарс”, чотири автомобілі для ремонту техніки, дві системи берегової охорони з ракетами “Гарпун”, тисячі захищених радіо­станцій, тисячі оптичних пристроїв, зокрема й нічного бачення.

Щоб викинути РФ з України, нам потрібна важка зброя. 1 тис. гаубиць калібру 155 мм, 300 реактивних систем залпового вогню, 500 танків, 2 тис. одиниць бронетехніки, 1 тис. дронів, заявив напередодні радник керівника Офісу президента України 50-річний Михайло Подоляк.

Перша зустріч групи підтримки України на рівні керівників оборонних відомств відбулася 26 квітня на авіабазі “Рамштайн” у Німеччині. У ній взяли участь понад 40 країн. Друге засідання провели 23 травня.

 Зброї, яку ми отримаємо, буде достатньо для оборони. Але не для контрнаступу. Особливо бракує артилерії. Тому Подоляк і оголосив такі цифри, каже військовий експерт Олег Жданов, 56 років.

 Захід нам багато допомагає. Не забувайте, що ми зараз отримуємо грантову допомогу фактично це подарунки, надані країнами-партнерами. Це не лендліз як з’ясувалося. Він буде восени. А зараз до нас надходить допомога від Сполучених Штатів на суму 40 мільярдів доларів. Час­тина цієї суми йде на озброєння нашого війська. Кожна країна допомагає в силу своїх можливостей.

Яка зброя і в якому обсязі нам необхідна?

 Це озвучив Подоляк. Нам потрібні основні види озброєння танки, ствольна й реактивна артилерія, бойові броньовані машини. Якби вони надійшли в тих обсягах, які вказав радник керівника ОП ми могли б сформувати угруповання для проведення успішного контрнаступу.

Грузія, Молдова й Еквадор приєдналися до клубу “Рамштайн”. Про що це свідчить? І яка з того користь Україні?

 Важко оцінити роль і місце Еквадору. Причини приєднання Грузії та Молдови зрозуміліші. Остання сподівається також отримати щось для підсилення власних збройних сил. Там ситуація критична. Це з’ясувалося раптово, коли з’явилася загроза з боку Придністров’я. Кишинів також зацікавлений у розбудові своєї армії. Грузія ж, цілком імовірно, приєдналася на прохання Росії, і на сьогодні є її очима й вухами у форматі “Рамштайн”. На мій погляд, Грузія просто шпигує на користь Російської Федерації. Цей висновок можна зробити, виходячи з політики грузинського керівництва. Воно не засудило війну, не запроваджує санкції проти Росії та допомагає їй шукати шляхи уникнення нових обмежень. Звернімо увагу Європейський Союз починає розуміти ситуацію навколо Грузії та не пропонує їй статус кандидата на членство в ЄС. А Молдові й Україні так.

Які ще підсумки зустрічі у Брюсселі варті уваги?

 Військова допомога не припиняється. Її обсяги, звісно, не такі, як бажаємо. Нас бентежить, що не відбувається прориву. Ми думали, що нам відкриють широкі ворота, й отримаємо сотні одиниць озброєння. Насправді ж почули обіцянку, що найближчого місяця нададуть незначний обсяг. Це теж добре. Але нам хотілося б швидше та більше. Сама зустріч у Брюсселі позитивний момент. Свідчить, що підтримка України й бажання, щоб вона перемогла, сьогодні є головним чинником зовнішньої політики західних країн-партнерів.

6 тисяч снарядів використовують українські військові за один день війни. Російські загарбники вдесятеро більше. Україна отримала від західних партнерів приблизно 10% тієї зброї, яку просила для протистояння російським військам, каже заступниця міністра оборони Ганна Маляр 14 червня.

“Газету по-українськи” можна передплатити онлайн на сайті Укрпошти за “ковідну тисячу”