Чи йдуть мобілізовані одразу в бій: Павлюк відповів на побоювання українців

Усі призовники проходять 30-денну підготовку. Тож непідготовлених мобілізованих на передову не відправляють.

У цьому запевнив командувач угрупування сил та засобів оборони міста Києва, генерал-лейтенант ЗСУ Олександр Павлюк. Його запитали в інтерв’ю Укрінформу, чи можуть призовники, які давно служили в армії і “все забули”, потрапити до зони бойових дій без підготовки.

“Насамперед хочу всіх заспокоїти та наголосити, що всі громадяни, які призиваються до лав ЗСУ, зокрема по мобілізації, проходять відповідну підготовку за спеціальністю”, – зазначив Павлюк.

Наголосив, що мобілізовані, які не служили або довго були в запасі, проходять обов’язковий курс загальновійськової підготовки протягом 30 діб. Під час цього, за словами Павлюка, військових навчають таких предметів як вогнева, тактична, інженерна підготовки, тактична медицина, військова топографія, підготовка зі зв’язку та іншого, що може знадобитися у бою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Військовий облік жінок в умовах воєнного стану: як діє наказ

Для підготовки рядового, сержантського та офіцерського складу залучають інструкторів із навчальних центрів і викладачів військових вузів. Цикл підготовки триває від індивідуального навчання кожного військовослужбовця до колективної підготовки у складі підрозділу та дій у різних умовах, наголосив генерал-лейтенант.

Павлюк додав, що супровід, організація та контроль підготовки здійснюється органами військового управління всіх ланок і безпосередніми командирами військових частин і підрозділів. Адже саме командир несе відповідальність за підготовку підпорядкованого йому особового складу. Тож від якості підготовки залежить успіх виконання бойового завдання частини загалом.

В Україні на період воєнного часу оголошена загальна мобілізація через повномасштабне вторгнення Росії. Однак є правила та умови навіть у такий час, згідно яким деякі категорії військовослужбовців можуть бути звільнені зі служби.

Військові в Україні, які служать за контрактом, зокрема у Силах тероборони, мобілізацією та призовом резервістів можуть звільнитися під час війни за низки умов:

– досягнення граничного віку на військовій службі (60 років, а для осіб вищого офіцерського складу 65);

– якщо мають висновок військово-лікарської комісії (ВЛК) про непридатність до військової служби з виключенням з військового обліку (підставою не є “обмежена придатність”, або “непридатність у мирний час, обмежена придатність у воєнний час”);

– якщо набрав чинності обвинувальний вирок суду, яким призначено покарання у виді позбавлення/обмеження волі або позбавлення військового звання.