Україна пояснила, чому рф нелегітимно перебуває у Раді безпеки ООН

Рада Безпеки й Генасамблея ООН не провели голосування щодо прийняття рф до свого складу замість Радянського союзу після його розвалу у 1991 році. Це призвело до низки трагічних подій – війни рф у Чечні, вторгнення до Грузії, окупації Криму та війни на Донбасі, а сьогодні – до повномасштабного вторгнення рф в Україну та шантаж військами у Придністров’ї, які агресор зобов’язався вивести ще у 1999 році.

Про це нагадав постійний представник України при ООН Сергій Кислиця.

Подія, що сталася в цій залі в грудні 1991 року, спровокувала послідовність трагічних подій. Уявіть собі, в останній день перед Різдвом голова Ради Безпеки, радянський посол Воронцов закриває засідання Ради. Наступне засідання Ради відкриває та сама людина – і, о, чудо! – як  представник іншої країни – російської федерації. Країни, яка на той момент була відсутньою в Статуті ООН і взагалі у списку країн-членів ООН. У Раді Безпеки не було голосування з цього приводу. На Генеральній Асамблеї голосування не було. Не було офіційного рішення жодного органу, і не через різдвяні канікули. Президент Єльцин лише повідомив ООН про своє рішення, і хтось прийняв це рішення до виконання без публічного обговорення і без голосування А послу Воронцову вдалося переконати Генсека прийняти під ялинкою його вірчі грамоти як представника росії.

— Сергій Кислиця
постійний представник України при ООН

Раніше постійний представник України при ООН Сергій Кислиця засудив безпорадність Ради безпеки щодо боротьби з російським агресором і нагадав, що РФ досі нелегітимно перебуває в цьому органі. Також Кислиця заявив про необхідність покінчити з агресивним російським фашистським режимом.